Zlatno runo Sirmijuma: Protokolarni pokloni od pustovane vune


Zlatno runo Sirmijuma: Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić ističe da ovim projektom grad daje podstrek i vetar u leđa za razvoj ženskog preduzetništva.

Članice Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma” radiće na izradi predmeta od pustovane vune sa motivima grada. Najpoznatiji je Solomonski čvor kao jedan od prvih motiva koji je pronađen u carskoj palati. Svi oni predmeti koji ne budu bili protokolarni pokloni, ovo Udruženje će plasirati na tržište.


Uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Nacionalne službe za zapošljavanje, žene iz Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma” uspešno su krajem prošle godine završile obuku pustovanja vune. Pustovanje predstavlja tradicionalnu tehniku obrade i tretiranja vune. U saradnji sa gradom Sremska Mitrovica biće deo projekta pravljenja protokolarnog poklona od pustovane vune. Samim tim će se raditi i na promovisanju kulturnih i turističkih potencijala grada Sremska Mitrovica.

zlatno runo sirmijuma, RTV (Dejan Valek)
RTV (Dejan Valek)

Podrška Udruženju od strane Grada, ogleda se u obezbeđivanju prostora i materijala za izradu predmeta od pustovane vune. Kao i kroz omogućavanje članovima učešće na različitim sajmovima i manifestacijama. Kako je istakao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić ovim projektom grad daje podstrek i vetar u leđa za razvoj ženskog preduzetništva.

27 obučenih žena članica Udruženja “Zlatno runo Sirmijuma” koje su dobile sertifikate Etno mreže, radiće na izradi predmeta od pustovane vune sa motivima grada. Najpoznatiji je Solomonski čvor kao jedan od prvih motiva koji je pronađen u carskoj palati. Svi oni predmeti koji ne budu bili protokolarni pokloni, ovo Udruženje će ga plasirati na tržište.

Kako je istakao Samardžić žene iz Udruženja su uspele da kroz spoj antike i tradicije prezentuju grad. Kao i ceo Sremski okrug, ali i predstavile su žensko umetničko stvaralaštvo.

izvor: RTV


Pročitaj prethodni

Emocionalna nezrelost: Šta je i kako da je prepoznate

Pročitaj sledeći

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Tribina „Moja osoba od poverenja – školski policajac“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − three =

sr_RSSerbian