Zelena salata: Zdravija je nego što mislite


Zelena salata – Zdravija je nego što mislite: Američki institut za rak (National Cancer Institute) objavio je da ljudi koji su u svoju ishranu uvrstili puno voća i povrća imaju manji rizik od nekih vrsta tumora – čak i ako su pušači i piju dosta alkohola.

Već godinama nam naučnici ukazuju na vezu između konzumiranja voća i povrća u većim količinama i manjeg rizika od mnogih bolesti.

Ako vam se zelena salata nije često nalazila na trpezi kao prilog, vreme je da promenite svoje navike. Naime, ovo ukusno povrće je veoma zdravo, a upravo sada je sezona zelene salate.


Pogledajte neke od razloga da u jelovnik češće ubacite baš zelenu salatu.

1. Ima malo kalorija i masnoća. Manja činija zelene salate sadrži samo 12 kalorija.

2. Pomaže mršavljenju. Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, zelena salata će poboljšati varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje soli iz organizma.

3. Za zdravije srce. Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline. Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Zelena salata
Zelena salata – Zdravija je nego što mislite, foto: medical news today

5. Bogata proteinima. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina.

6. Pruža miran san. Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma. Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.

8. Nizak glikemijski indeks. Hrana koja ima nizak glikemijski nivo, poput zelene salate se naročito preporučuje osobama koje vode računa o nivou šećera u krvi ili žele da smršaju.

9. Najčešće se jede sveža. Zelenu salatu skoro uvek jedemo u svežem stanju, pa u organizam unesemo mnoge lekovite materije koje bi se termičkom obradom uništile.

10. Ima odličan ukus. I pored toga što nema mnogo kalorija, zelena salata u kombinaciji sa raznim prelivima ima fenomenalan ukus. Zbog toga možete uživati u sočnoj salati i svom organizmu obezbediti korisne zdrave sastojke.

Zelena salata
Zelena salata – Zdravija je nego što mislite, foto: the yoga house

A ukoliko želite da znate više o zdravstvenim dobrobitima kineskog kupusa kliknite na ovaj link.


Pročitaj prethodni

Todora Stojinović: „Tamo gde pružaš ljubav – ljubav ti se vraća“

Pročitaj sledeći

Uštipci sa tikvicama: Zdravija verzija ovog omiljenog jela

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =

sr_RSSerbian