Vukova nagrada za 2019. godinu dodeljena i Draganu Martinoviću Martinu


Vukova nagrada za 2019. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u zemlji i svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je dobitnicima na svečanosti u Predsedništvu Srbije, u Beogradu.

Dobitnici Vukove nagrade za 2019. godinu su filmski umetnik Radoslav Zelenović, slikari Dragan Martinović Martin i Slobodanka Rakić Šefer, arheolog Jelena Borović Dimić, književnici Miloš Janković i Duško M. Petrović, pedagog, scenarista i reditelj Miroslav Mika Aleksić, bibliotekarka Jasmina Ninkov, kompozitor i voditelj Minja Subota i dramska umetnica Gordana Đurđević Dimić.

Uručena je i Izuzetna Vukova nagrada književniku Đorđu Sladoju, istoričarki antike Bojani Borić Brešković, a dobitnici te nagrade su i požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“, Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“ koji se održava u Prislonici i Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Stapara.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da Vukovu nagradu dodeljuju 56. put i istakao da su „laureati ove nagrade istinski nastavljači Vukovog dela i čuvari naše baštine“.

Ocenio je da „nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji su laureati najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture, veliki stvaraoci, kulturni pregaoci i oni koji su kulturu podržavali i pomagali“.

U ime nagrađenih govorila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, koja je zahvalila na tom prestižnom priznanju.

izvor: rts


Pročitaj prethodni

Crni kohoš: Biljka koja olakšava simptome menopauze

Pročitaj sledeći

Čia semenke za dobro i zdravo jutro

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian