Vežbanje tokom hemioterapije: Zašto je joga dobar izbor


Vežbanje tokom hemioterapije: Tokom hemioterapije preporučuje se blaga fizička aktivnost, najčešće je to šetnja. Ali šetnja i kostobolja retko idu zajedno pod ruku. Evo zašto je joga pravi izbor vežbanja…

Često me probudi bol koji samo prostruji kroz kosti. Od glave do pete. Jedno jutro mi se nije ustajalo iz kreveta. Znala sam kad ustanem, bol će biti samo jači. Inače često praktikujem jogu, te sam odlučila da pokušam da odradim blagu jutarnju rutinu.

Nakon 20 minuta lagane rutine i istezanja, osetila sam olakšanje! Razgibala sam se i osetila sam kako tokom određenih poza bol polako postaje sve blaži i blaži. Kukovi su se otključali, kolena opustila i ja sam bila spremna da započnem svoj dan.


Joga i hemioterapija

Joga, što znači „unija“, je sistem principa i praksi star 5000 godina, poreklom iz Indije. Joga uključuje nutricionističke smernice, etiku, vežbanje i meditaciju sa namerom da spoji um, telo i duh.

Jedna od najčešće vežbanih vrsta joge naziva se hatha joga, koja koristi fizičke poze i tehnike disanja za povećanje snage, fleksibilnosti i blagostanja.

Istraživanje na pacijentima sa rakom pokazalo je da joga može da pomogne tako što:

  • poboljšava fizičko funkcionisanje
  • smanjuje umor
  • smanjuje stres i ublažava depresiju
  • poboljšava san
  • poboljšava sveukupan kvalitet života
Pa, odakle da počnete?

Pacijenti sa rakom i oni koji su ga preživeli, a koji nisu potpuno upoznati sa jogom, bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom o programima koji mogu biti specifični i prilagođeni njihovom stanju. Instruktori joge su takođe sve iskusniji u radu sa takvim pacijentima.

„U prošlosti sam radila sa pacijentima sa karcinomom“, kaže Džesika Belofato, osnivač i direktor JBIoga u Istočnom Hemptonu, Njujork. „Joga praksa usredsređena na restorativne položaje, opuštanje i meditaciju veoma je korisna za umor, anksioznost, depresiju i druge simptome raka i lečenja karcinoma.“

PROČITAJTE JOŠ: Nega kože tokom hemioterapije

Belofato preporučuje četiri poze za početak:

1. Sedeći kičmeni zavoj

Belofato kaže da ova poza može pomoći u varenju i mučnini. Počnite tako što ćete sedeti prekrštenih nogu na podu. Dišite duboko. Na izdahu polako uvrnite telo da biste pogledali preko desnog ramena, stavljajući levu ruku na desno koleno, a desnu iza tela. Udahnite duboko i zadržite istezanje.

Vežbanje tokom hemioterapije
Vežbanje tokom hemioterapije, foto: neulasta
2. Noge uz zid

Takođe poznata kao Viparita Karani, ova poza može pomoći u borbi protiv umora. Sedite na pod levom stranom uza zid. Okrenite se levo i podignite noge uza zid dok spuštate telo u ležeći položaj. Udarite zadnjicu u zid. Ramena i glava će vam ležati na podu dok se noge u ovom opuštenom položaju protežu prema zidu.

3. Naslonjeni vezani ugao

Supta Baddha Konasana takođe može smanjiti umor i stres. Sedite i stopala spojite ispred sebe, sa tabanima okrenutim jedan prema drugom, savijenih kolena i peta usmerenih ka preponama. Polako se zavalite, podupirući se rukama dok leđa ne budu naslonjena na pod. Opustite se i duboko udahnite, ruku raširenih uz bokove. Ukoliko vam ej naporno da ležite direktno na podu, stavite ispod sebe jastuče ili ćebe.

Vežbanje tokom hemioterapije:
foto: sugar knocker
4. Meditacija u sedećem položaju

Poza za početnike, meditacija u sedećem položaju pomaže vam da se usredsredite na disanje i obratite pažnju na svoje prisustvo. Sedite na pod prekrštenih nogu ispred sebe. Osetite kako vaše kosti u sedećem položaju dolaze u kontakt sa podom. Izdužite kičmu tako da sednete visoko i lagano, lagano spustite bradu tako da vam vrat bude poravnat sa kičmom. Udahnite duboko i potrudite se da vam um ne luta.

„Znamo da je život nekad bolan – da je obolevanje od raka i lečenje raka izuzetno bolno, kako emocionalno, tako i fizički“, kaže Belofato. „Ali kao jogiji, takođe nas uče da patnja nije obavezna, da svoju patnju možemo transformisati u buđenje s priznanjem da je sve u životu za naše buđenje svesti i za naše dobro.“ Belofato prepoznaje da je ovaj podvig lakše reći nego učiniti, ali joga može biti transformativna za pacijente sa rakom koji su u stanju da je primene u praksi.


Poza koju ja lično mogu da preporučim je Dečija poza ili Balasana. Najčešće svoju jutarnju rutinu završavam ovom pozom koja mi posebno pomaže pri opuštanju mišića kao i razbijanju bola u preponama i kukovima. Blago delovanje i relaksacija idealna za početak dana.

Takođe, u ovoj pozi često vežbam i zahvalnost.

Vežbanje tokom hemioterapije
Vežbanje tokom hemioterapije, foto: yoga practice


Pročitaj prethodni

Dosadne smrdibube: Kako stati invaziji na put

Pročitaj sledeći

Otvaranje izložbe „Dug boravak u Mitrovici” u Pauza Caffe-u

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian