URADI SAM: Borba protiv snega


 

U borbi protiv snega i leda, so i kalcijum hlorid imaju ekološki zdravije saradnike.

Borba protiv snega, koji je navejao za tri dana, nije nimalo laka. Ali, mi vam predstavljamo nekoliko pomagača u borbi protiv leda i snega.

 

So

Istraživanje Univerziteta Market pokazuje da so na putevima prekrivenim snegom može da umanji procenat saobraćajnih nesreća i do 88%, u odnosu na puteve bez ikakve zaštite. Međutim, natrijum hlorid je efikasan samo na temperaturama iznad -9 stepeni Celzijusa i može da naškodi životinjama u vodi i vegetaciji kada mešavina soli i leda iscuri u podzemne vode i potoke, gde može ostati decenijama. So takođe nagriza metale, automobile, beton, a i vaše cipele.

 

Hemikalije

U većini prodavnica alata i pribora za održavanje kuće naći ćete proizvode koji su označeni kao „topioci leda“. Pogledajte dobro spisak sastojaka pre nego što izaberete neki.

Kalcijum hlorid će istopiti sneg na nižim temperaturama i to brže nego so. On takođe nije ni toliko štetan po biljke i životinje. Međutim nagriza metal i beton, oštećuje neke vrste drveća i ostavlja za sobom talog od svog tog istopljenog snega koji može učiniti puteve klizavim. Sam hlorid, kada se jednom pomeša sa vodom, postaje deo vode i ne može se ekstrahovati, kažu naučnici. Samim tim ima potencijal za štetu u nedogled.

Kalijum-acetat ne sadrži hlorid i primenjuje se kao preventiva, kako se led ne bi zalepio za kolovoz. Ovaj rastvor sprečava formiranje leda na temperaturama i do -59 stepeni Celzijusa. To je nerđajuća i biorazgradiva materija koja zahteva manje nanošenja, jer deluje duže. Međutim zbog toga što je kalijum-acetat biorazgradiv, on smanjuje nivo kiseonika u vodi i može naneti štetu životinjama koje žive u njoj.

 

Rastvor od turšije

Neke države u Americi eksperimentišu sa rastvorom od turšije. Da, dobro ste pročitali, rastvorom od turšije, koji funkcioniše isto kao obična slana voda. Slično tradicionalnoj kamenoj soli, rastvor može da istopi led na temperaturama i do -21 stepeni Celzijsa. Rastvor je bolji od soli i u još jednom pogledu: prevencijom se postiže da se sneg i led ne vezuju za kolovoz, čineći da se led mnogo lakše uklanja.

Korišćenje rastvora takođe smanjuje količinu hlorida koji se oslobađa u okruženje između 14 i 29 odsto.

 

Rastvor od sira

Rastvor od sira je, ukoliko niste znali, slana voda u kojoj meki sirevi (poput mocarele) plutaju. Takođe se veoma često koristi u Americi za topljenje leda. Zvaničnici auto-puteva i farmeri otkrili su da se ovaj rastvor ne mrzne sve do -29 stepeni Celzijusa. Loša strana mu je opasnost od neželjenog mirisa „smrdljivog sira“, ali se stanovništvo do sada nije žalilo.

 

Uradite sami

Možete veoma lako da probate metode rastvora i sokova. Kombinujte so sa melasom ili sokom od repe iz prodavnice, ili zelenom tečnošću iz tegle sa kiselim krastavcima. Pomešajte sve to, sipajte u bocu sa sprejem i prskajte. Ukoliko sve bude kako treba, uspećete da dostignete maksimalno topljenje sa minimalnom upotrebom soli.

 

Pepeo

Pepeo ne topi sneg ali je dobar kao podloga da obezbedi da auto ne proklizava po snegu. Pepeo je prirodan materijal pa ga možete posipati ali nemojte preterivati sa količinama posutog pepela da ne bi zapušili odvode i kišne kolektore kad sneg počne da se topi.

 

 


Pročitaj prethodni

Promocija knjige „Propast čelo glave“ u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Promocija knjige „Božićne radosti“ autorke Aleksandre Garunović u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian