UPRKOS SVEMU – Jubilarni 10. Merlinka festival


 

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom „Uprkos svemu“, jer nije bilo lako doći do ove dvocifrene brojke:

– „Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje. Takođe, mogu slobodno reći da je Merlinka festival ove godine posvećen i našoj dijaspori koja vredno snima, tako da nam dolaze dva filma, američko-kineski „Mali Majlo“ koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film „Švarci“ u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala”, rekao je Azdejković.

 

 

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužene Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015 i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

Dragan Ambrozić, glavni urednik programa DOB-a istakao je značaj „Merlinke” za stabilizaciju položaja LGBT populacije u našoj zemlji i uticaj na percepciju ljudi po pitanju cele ove tematike, uz reči:

-„Merlinka je odradila jedan ogroman posao za sve druge, mimo raznih političkih skupova, u tome što je učinila celu temu prhvatljivom na način koji je običnom čoveku razumljiv. Jasno je da jedino kroz umetnost u stvari možete da svedočite onome što se dešava običnim ljudima, i da tako možete mnogo više da kažete nego kroz politiku. Ta vrsta senzitivizacije društva prosto je neprocenjive vrednosti kada je u pitanju bilo kakva promena i bilo kakvo razumevanje bilo koje grupe…”

Fokus desete „Merlinke” je na nemačkoj queer kinematografiji i filmovima na nemačkom jeziku, te je i Frank Bauman, direktor Gete instituta u Beogradu, izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom sa festivalom. Uporedio je stanje u Nemačkoj i slobodu i prava LGBT populacije sa stanjem na našim prostorima i potvrdio je da je važno da Nemačka i Gete institut podrže i festivale ovog tipa, kako bi se skinuo taboo, prekinule javne debate na ovu temu i ustanovila se jednakost.

-„Smatram da će pravi cilj biti postignut onog trenutka kada festival Merlinka postane izlišan i kada, zapravo, LGBT film počne da se prikazuje i bude uvršten u selekcije drugih filmskih festivala.”

 

U subotu, 8. decembra u 19.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće premijerno prikazan dokumentarni video „Među ljudima: Život i gluma“ reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. Video povodom izložbe Shadow Citizens assemblage ističe sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešanim sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova. Video deluje kao podsetnik Žilniku o talentima i stvarnim iskustvima njegovih učesnika, koji su inspirisali ovog filmadžiju da artikuliše svoje narativne teme i definiše svoje izmišljene likove. Istovremeno, video dokumentuje kako su učesnici filma doživeli nove susrete i solidarnost u “filmskom kolektivu”.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

 

 


Pročitaj prethodni

Na svetski dan horskog pevanja „The Boulevard Harmonists“ u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Leto sa knjigom

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + nine =

sr_RSSerbian