Upoznajte se sa ZEOLITOM


Zeoliti su retki prirodni minerali sedimentnog porekla, formirani od četiri elementa: zemlja, vatra, voda i vazduh. To je proizvod od nekoliko milenijumskih hemijskih procesa i prirodnih reakcija između kondenzata vulkanskih para i okeanskih voda pod specifičnim geološkim uslovima. Zeoliti su minerali čija je formacija počela pre 100 miliona godina kada su vulkani izašli iz mora, podelili kontinente, stvarali planine i formirali današnji izgled Zemljine planete. Tokom erupcije vulkana, tečna lava i gusti pepeo, u kontaktu sa morskom vodom, formirali su kaljenog aluminijumski lav iz kojeg su hiljadama godina kasnije počele da formiraju zeolite. Varijacije u temperaturi, geografskim lokacijama i drugim uslovima uticale su na milenijumske hemijske reakcije između vulkanskog pepela, vazduha, vode i vazduha, što je rezultiralo brojnim razlikama u karakteristikama i sastavu različitih vrsta zeolita.

Poznati su brojne podvrste zeolita, koje se koriste za različite namene u nauci, industriji, poljoprivredi, građevinarstvu, zbog karakterističnih osobina jake jonske razmene. Podtip zeolita zvani klinoptilolit i koji ima kristalnu molekularnu strukturu tradicionalno se koristi kao prirodni lek u medicini. Zeolitni klinoptilolit ima strukturu kaveza sa snažnim negativnim punjenjem koja privlači i apsorbuje teške metale, opasne kancerogene toksine, organske otrove i druge štetne materije. Početak savremene medicinske primene zeolita klinoptilolita baziran je na njegovim izuzetnim biofizičkim svojstvima i svojstvima jonskih promjena, omogućavajući istovremenu remineralizaciju organizma i djelotvornu prirodnu detoksifikaciju. Za savremenu medicinsku upotrebu, zeolitni klinoptilolit podleže procesu jedinstvene tribomehaničke mikronizacije i aktivacije u kojoj se njegovi lekovi svojstva povećavaju.

Zeolit je 100% prirodni mineral koji ljudski organizam prepoznaje kao sopstvenu supstancu. Apsolutno sigurno i netoksično, bez smrtonosne ili toksične doze, bez nepoželjnih neželjenih efekata, neželjenih dejstava ili interakcija sa drugim farmakološkim ili fito-farmakološkim agensima. Zeoliti ne stvaraju zavisnost, ne razvijaju se u organima, potpuno se eliminišu iz tela.

 

 

Detoksikacija

Zeolit kao mineral negativnog jonskog naelektrisanja, u organizmu deluje biofizikalno, a ne hemijski ni farmakološki, te prirodno, efikasno i selektivno detoksicira organizam od pozitivno naelektrisanih supstanci teških metala, radioaktivnih metala, herbicida, pesticida, nitrozamina aflatoksina, radioaktivnih supstanci, UV zračenja, amonijaka, nikotina, alkohola, kod hemoterapije i radioterapije, kontraceptivnih tableta i dugotrajnog uzimanja lekova, te drugih organskih i hemijskih otrova. U procesu detoksikacije zeolit iz organizma takođe eliminiše: višak kiseline te time radi alkalizaciju organizma i prevenira bolesti kiselog okruženja: kandidazu, giht, reumatoidni artritis, probavne tegobe i crevne upale i dr; eliminiše višak glukoze i sprečava dijabetes melitus i komplikacije dijabetesa; apsorbuje virusne komponente i sprečava replikaciju virusa: herpes, hepatitis, grip; smanjuje oksidativni stres i eliminiše njegove štetne posledice na organizam u celini. Zeoliti na celularnom nivou oslobađaju hranljive materije i esencijalne minerale koji nastavljaju da deluju pozitivno u telu, čime se remineralizuje i neguje telo.

Zeolit takođe otpušta slobodnu vodu koja se nalazi unutar kristalne rešetke, poboljšava membranski potencijal ćelije i njegovu nepropustljivost za štetne agense, te reguliše acidobazni status.

 

Zeolit u medicini 

Aktivirani mikronizovani zeolit klinoptilolit se koristi kao najefikasniji prirodni detoksikator i koristi se kao preventivna, ali i kao podrška medicinskom tretmanu za mnoge zdravstvene probleme i invalidnosti. Opravdanost upotrebe zeolita kao podsticajne terapije ukazuje na brojna tradicionalna i savremena anekdotna iskustva, naučno zasnovana i procenjivana u stotinama dostupnih naučnih i kliničkih studija.

 

 


Pročitaj prethodni

Uspešno održana 4. Fijakerijada u Laćarku

Pročitaj sledeći

Likovna kolonija „Vidici” upoznaje Ogledala Sanje Ribić Milivojević

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian