Ubijate kaktuse? Bez brige, evo još otpornije biljku


Ova biljka obožava ignorisanje!

Ubijate kaktuse? Kaktusi redovno glase za biljke koje je lako održavati, pa su veoma čest izbor svih onih koji žele zelenilo u svom okruženju, a možda nemaju zeleni palac.

Ako slučajno spadate u one koji su uspešno likvidirali nekoliko kaktusa (ili ostalih biljaka), možda je vreme da istražite neke nove biljke koje neće postati vaše buduće žrtve.


Sabljica ili svekrvin jezik, kako se u narodu često naziva, prepoznatljiva je po svojim karakterističnim duguljastim listovima koji su uglavnom tamnozelene boje s prugama i žutim ivicama, u zavisnosti od vrtse. Ova biljka idealna je za sve početnike, zaposlene i zaboravne ljubitelje biljaka zbog jako jednostavnog održavanja.

Bolje je ako zaboravite zalivanje

Najveća prednost sanseverije je što može uspevati i u svakom delu prostorije. Ne zahteva previše brige, te je idealna za sve one koji puno putuju ili jednostavno one koji zaboravljaju na zalivanje. Zapravo, za sanseveriju je bolje da je zaboravite zaliti nego da preterate s vodom. Leti je zalivate kad uočite da je zemlja suva, a zimi možete gotovo obustaviti zalivanje.

Ubijate kaktuse? foto: haber.ba

Toliko je otporna da joj neće smetati da je postavite u blizini radijatora, a “ubiti” je možete samo ako se temperatura u prostoriji spusti ispod 10 stepeni. Čak joj možete naškoditi čestim seljenjem (sabljica je osetljiva na promenu mesta). Isto tako, bitno je napomenuti da ova lisnata biljka voli posude u kojima joj je tesno. A kad se odlučite na presađivanje (svake dve do tri godine), presadite je u tek nešto veću posudu od prethodne.

Popravlja kvalitet vazduha

Dok većina biljaka uzima noću kiseonik iz bazduha, te se nikako ne preporučava držati ih u spavaćoj sobi, sabljica stvara kiseonik noću. Takođe, i pročišćava mnogo druge otrovne supstance iz zraka. Računajte na to da svekrvin jezik treba imati od šest do osam listova po sobi da bi se popravio kvalitet vazduha koji udišete.


Ukoliko želite da znate koje su to još biljke dobre za vašu spavaću sobu, kliknite na ovaj link.


Pročitaj prethodni

Evo zbog čega vam još uvek nisu uplatili 100 evra

Pročitaj sledeći

Junska trešnja

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 3 =

sr_RSSerbian