Tušt: Nije samo običan korov


Tušt: Nije samo običan korov – Samonikla biljka pogodna za vaše zdravlje, a i za ukusniji obrok trenutno je u sezoni.

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, i zapravo je pun materija korisnih za organizam. U ovoj korovskoj biljci nalaze se i esencijalni minerali poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, cinka, fosfora i mangana. Sve ovo čini da se tušt smatra posebno korisnim za kožu, urinarni i digestivni sistem.


Biljka se odlikuje svojim sočnim zelenim listovima, crvenom stabljikom i žutim cvetovima. Tušt obično raste u područjima sa toplom klimom, poreklom je iz Azije, ali je široko rasprostranjen u našim krajevima i na Mediteranu.

Najveća korist ove biljke leži u njegovim mesnatim jestivim listovima koji sadrže visoke nivoe omega 3 masnih kiselina. Zapravo, tušt sadrži najviše ovih zdravih masnih kiselina u odnosu na sve postojeće lisnato zeleno povrće koje svakodnevno jedemo.

tušt
Tušt – Zdravstvene prednosti

Ističemo 10 vrlo korisnih svojstava tušta za vaše zdravlje:

  • Deluje protivupalno. Tušt ima moćna protivupalna svojstva zahvaljujući svojim vlaknima, omega 3 kiselinama i mineralima. Tušt može lečiti različite vrste upala i nelagode, posebno onih koji utiču na vaš urinarni i probavni sistem.
  • To je antioksidant. Nekoliko biljaka je bogato antioksidansima kao tušt. Njeni vitamini C i E, flavonoidi, alkaloidi, beta-karoteni i glutation omogućuju borbu protiv slobodnih radikala i sprečavanje starenja.
  • Tušt je vrlo hranljiv. Njegove hranljive materije, kao i visoki sadržaj omega 3 masnih kisalina čine ga biljkom sa visokim sadržajem hranjivih supstanci. Na taj način poboljšava zdravlje kože, kose, noktiju, zglobova itd.
  • To je antiseptik: ima vrlo delotvorna antimikrobna svojstva.
  • Tušt je dobar za vaš kardiovaskularno zdravlje. Njegove bitne omega 3 kiseline takođe mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ove hranjive supstance poboljšavaju cirkulaciju, regulišu krvni pritisak, sprečavaju aritmiju itd.
  • Pomaže vam u probavi. Zahvaljujući sadržaju vlakana, tušt proizvodi emolizirajući učinak u telu. To znači da smiruje i omekšava vaš probavni sistem i urinarni trakt kako bi se izbegle najčešće bolesti. Osim toga, bori se protiv zatvora zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i sprečava crevne parazite.
  • To je diuretik. Tušt deluje kao odličan prirodni lek za uklanjanje višak tečnosti koju zadržavamo u našem telu. To znači da može pomoći i u smanjenju oticanja.
  • Deluje protiv čireva. Mucilage pronađena u tuštu takođe štite zidove vaših organa i može sprečiti gastritis i čireve koji se pojavljuju u probavnom traktu.
  • Tušt smanjuje temperatura. Ova neverovatna biljka prirodno smanjuje temperaturu i groznicu.
  • Smanjuje šećer u krvi. Tušt pomaže prirodno smanjiti nivo šećera u krvi. To znači da može sprečiti bolesti poput dijabetesa, pretilosti ili otpornosti na insulin.
tuuuust
Tušt: Nije samo običan korov


Pročitaj prethodni

Napravi svoju igricu — online radionica za osnovce

Pročitaj sledeći

Volimo srebrni nakit, ali kako ga očistiti kod kuće?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian