Trikovi i saveti: Da vaše cveće u vazi bude dugotrajno i sveže


Iako je šteta brati cveće i držati u vazi, Srem(č)ica često ne može da odoli da obogati svoj prostor i divnim mirisnim buketom. Ali da ne bi došlo do skoro svakodnevnog menjanja cveća i branja novog, nudimo nekoliko saveta i trikova kako svoj buket da održite svežim što duže.

Važno je da naučimo koje cveće voli više vode, a koje voli manje – inače nećemo imati sreće sa dugotrajnosti naših buketa.

Ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode u vazi. Za lale i gerbere dovoljno je vodom napuniti trećinu vaze. Gerberima se voda menja svakog dana dok je lalama dovoljno vodu samo dolivati. Gladiolama treba skinuti poslednja tri pupoljka da bi se cvetovi brže razvili. Mimoze duže traju u mlakoj vodi, a cvetove treba svakog dana prskati.

Cvetove orhideje, kamelije i ciklame ne treba orošavati da ne bi došlo do pojave ružnih mrlja i truljenja. Cveće koje ima šuplju stabljiku, kao amarilis, treba podsecati svakog drugog dana.

Kako da cveće ostane sveže?

Pored različitih vrsta prihrana za cveće koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, za očuvanje buketa mogu se iskoristiti i proizvodi koji se već nalaze u većini domaćinstava.

– Stavite cveće u mlaku i odstajalu vodu, nikako u hladnu.

– Vodu malo posolite.

– Kašičica šećera u vodi učiniće čudo.

– Stabljike zasecite koso, potopite ih na tren u vrelu vodu pa tek tada stavite u vazu.

– Ako se metalni novčić stavi u vazu sa cvećem, počeće da ispušta kiselinu koja će usporiti rascvetavanje, pa će cvet duže trajati. Za bolji rezultat, u istu vodu se može dodati i kocka šećera.

– Kao prihrana mogu poslužiti još neke neobične supstance: na primer, mala količina votke pomešana sa kašičicom šećera „nahraniće” cvet, a u te svrhe koriste se još i aspirin, izbeljivač i jabukovo sirće. Površina cveta koja se nalazi iznad vode može se naprskati malom količinom laka za kosu.

– Lale će duže ostati sveže u vazi ako sipate kašiku štirka.

– Na dno vaze sa ružama i drugim rezanim cvećem stavite komadić bakarne žice.

– Ne stavljajte cveće blizu voća ili povrća.

Prihrana se može napraviti kod kuće: potrebno je pomešati kašičicu šećera, kašičicu običnog izbeljivača koji se koristi u domaćinstvu i dve kašičice limunovog soka.


Pročitaj prethodni

Književno veče u Galeriji „Lazar Vozarević“ u okviru 14. Međunarodnog festivala poezije

Pročitaj sledeći

III po redu rimski festival pod nazivom CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian