Sezonsko je zdravije: Voće i povrće za novembar


Srem(č)ica stalno naglašava koliko je važno hraniti se sezonskim namirnicama, i zato, vam dajemo listu sezonskog voća i povrća za mesec novembar.

Sezonska hrana je hrana koja raste u prirodnim uslovima. Zbog toga je najzdravija, najukusnija i najjeftinija. U što većoj meri trebamo konzumirati sezonske namirnice koje su dobre za naše zdravlje i ujedno uživamo u bogatstvu okusa, i štedimo novac.

Kada se voće i povrće uzgaja u vreme koje je za to predviđeno, potrebno je puno manje ulagati u njegov uzgoj, što se odražava na potrošačima.

Ne moramo ni spominjati koliko su kruške ukusnije u jesen, u odnosu na zimu ili proleće. Isto vredi i za ostale namirnice.

Za uzgoj sezonskih namirnica potrebna je puno manja količina pesticida i hemikalija, zbog čega su te namirnice zdravije i ne povećavaju rizik od nastanka različitih bolesti.

Najbolje voće za novembar

Jabuke

Sezona jabuka je sada na vrhuncu. Sada su najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine.

Avokado

Avokado je kremast i ukusan. Sadrži jako malo holesterola i natrijuma. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravlje kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela.

Kivi

Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku nutritivnu vrednost, u kiviju trebate uživati umereno.

Pomorandže

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor tiamina, folne kiselina i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Savršene su za jačanje imuniteta zbog svoje pristupačnosti.

Kruške

Sezona krušaka je sada na vrhuncu i svakako ih trebate iskoristiti. Već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Limun

Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor folne kiseline i kalijuma, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela.

Grejp

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpa velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati.

Nar

Sadrži jako malo natrijuma. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcijuma i magnezijuma. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Nar je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.

Najbolje povrće za novembar

Artičoke

Sadrže jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezijuma, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Cvekla

Cvekla sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina C, gvožđa i magnezijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Odlična je za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem.

Brokoli

Brokoli bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svetu. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Šargarepa

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalijuma.

Prokelj

Sadrže jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati.

Karfiol

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezijuma i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalijuma i mangana. Karfiol je blagog okusa pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa.


Pročitaj prethodni

Pozorišna komedija „Zbogom stresu“ premijerno u Domu kulture Beška

Pročitaj sledeći

Tren

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =

sr_RSSerbian