Svetski dan borbe protiv raka jajnika: Žene, mislite na sebe


Svetski dan borbe protiv raka jajnika: Žene, mislite na sebe

Od karcinoma jajnika svakoga dana obole tri žene u Srbiji, a jedna umre od ove bolesti, saopšeno je iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori““ povodom Svetskog dana borbe protiv ove bolesti koji se u celom svetu obeležava 8. maja.

Dan se u Srbiji ove godine obeležava pod sloganom „Vreme podrške“.

Ipak zabrinjava to što su zbog epidemije, žene idu ređe na preglede.

Žene, mislite na sebe
Žene, mislite na sebe, foto: fertility

Akcenat na prevenciji

Gorica Đokić iz Udruženja „Progovori““ kaže da se i ove godine akcenat stavlja na preventivne ginekološke preglede, posebno kod žena koje u porodici imaju iskustvo s ginekološkim malignitetom.

– Protekla godina obeležena je pandemijom kovid-19 i to je dodatno otežalo situaciju, pa žene ne odlaze redovno na preglede i zanemaruju simptome“ – rekla je ona.

Navela je da nema precizne statistike, ali da je prema podacima udruženja lane dijagnostikovano blizu 200 pacijentkinja manje nego inače na godišnjem nivou.

– Gde su te žene, kada će se javiti lekaru? Plašimo se da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa većim brojem obolelih žena od ovog maligniteta i to u poodmaklim fazama bolesti, kada je stepen izlečenja mali“ – istakla je Đokićeva.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da su strah od zaražavanja i okupiranost zdravstvenog sistema borbom protiv kovida imali za posledicu zapostavljanje simptoma drugih bolesti i odlaganje odlaska kod lekara.

– U onkologiji je uočen veći broj pacijenata koji dolaze u odmakloj fazi bolesti. Sada, kada imamo na raspolaganju vakcinu kao moćnu zaštitu od kovida, možemo ponovo da se usmerimo na prevenciju drugih bolesti“ – istakla je Jovićevićeva.

Dodala je da redovni ginekološki pregledi kao i rano prepoznavanje simptoma mogu pomoći da se rak jajnika otkrije u ranoj fazi.

Udruženje „Progovori““ zajedno s Forumom pacijenata Srbije, tradicionalno u maju dodeljuje nagradu „Zorica Velicki““, a ovogodišnje priznanje, namenjeno doprinosu u poboljšanju položaja pacijenata u Srbiji, posthumno je dodeljeno doktoru Radanu Džodiću.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika
Svetski dan borbe protiv raka jajnika, foto: Udruženje “Progvori“

Pročitaj prethodni

Naučite da čuvate sebe na pravi način: Obavezni pregledi za žene u četrdesetim

Pročitaj sledeći

15. TURNEJA SLOBODNE ZONE: Filmski festival u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian