SVET: NASA otkrila vodu na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem


SVET: NASA otkrila vodu na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem

SOFIJA – Stratosferski opservatorijum za infracrvenu astronomiju agencije NASA potvrdila je, po prvi put, vodu na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem. Ovo otkriće ukazuje na to da se voda može distribuirati po mesečevoj površini, a ne ograničavajući se na hladna mesta u senci.


SOFIJA je otkrila molekule vode (H2O) u krateru Klavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika. Međutim nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (OH). Podaci sa ove lokacije otkrivaju vodu u koncentraciji od 100 do 412 delova na milion. Što je otprilike ekvivalentno boci vode od 12 unci – zarobljenu u kubnom metru tla raširenog po mesečevoj površini. Rezultati su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Nature Astronomi.

SVET: NASA otkrila vodu na Mesecu
SVET: NASA otkrila vodu na Mesecu, foto: NASA

„Imali smo naznake da bi H2O – poznata voda koju poznajemo – mogao biti prisutan na sunčevoj strani Meseca“, rekao je Paul Hertz, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA-e u Vašingtonu. „Sad znamo da je tamo. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše razumevanje mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira. “

Poređenja radi, pustinja Sahara ima 100 puta veću količinu vode od one koju je SOFIJA otkrila u mesečevom tlu. Uprkos malim količinama, otkriće postavlja nova pitanja o tome kako se voda stvara i kako opstaje na surovoj, bezvazdušnoj mesečevoj površini.

Voda je dragoceni resurs u dubokom svemiru

Voda je dragoceni resurs u dubokom svemiru i ključni sastojak života kakav poznajemo. Ostaje da se utvrdi da li je pronađena voda SOFIJA lako dostupna za upotrebu kao izvor. Prema NASA-inom programu Artemis, agencija želi da sazna sve što je u vezi sa prisustvom vode na Mesecu pre slanja prve žene i sledećeg muškarca na mesečevu površinu 2024. godine i uspostavljanja održivog ljudskog prisustva tamo do kraja dekada.

Rezultati SOFIJE nadovezuju se na godine prethodnih istraživanja koja su ispitivala prisustvo vode na Mesecu. Kada su se astronauti Apolona prvi put vratili sa Meseca 1969. godine, smatralo se da je potpuno suvo. Orbitalne misije i misije udara tokom proteklih 20 godina potvrdile su led u trajno zasjenjenim kraterima oko Mesečevih polova. Poput NASA-inog Mesečevog kratera za osmatranje i osetljivost satelita. U međuvremenu, nekoliko svemirskih brodova – uključujući misiju Cassini i misiju komete Deep Impact, kao i misiju Indijske organizacije za svemirska istraživanja Chandraiaan-1 – i NASA-ino kopneno postrojenje za infracrveni teleskop, široko su pogledali po mesečevoj površini i pronašli dokaze o hidrataciji u sunčanijim oblacima regije. Pa ipak, te misije nisu mogle definitivno da razlikuju oblik u kojem je bila prisutna – bilo H2O ili OH.

„Pre posmatranja SOFIJE znali smo da postoji neka vrsta hidratacije“

„Pre posmatranja SOFIJE znali smo da postoji neka vrsta hidratacije“, rekla je Casei Honnibal. Ona je vodeća autorka koja je objavila rezultate svog rada u diplomskom radu na Univerzitetu na Havajima. „Ali nismo znali koliko je, ako ih uopšte ima, molekula vode – koju pijemo svaki dan – ili nešto više poput sredstva za čišćenje odvoda.“

SVET: NASA otkrila vodu na Mesecu, izvor: youtube

SOFIJA je ponudila novo sredstvo za gledanje Meseca. Leteći na visinama do 45.000 stopa, ovaj modifikovani mlazni avion Boeing 747SP sa teleskopom prečnika 106 inča dostiže iznad 99% vodene pare u Zemljinoj atmosferi kako bi dobio jasniji pogled na infracrveni univerzum. Koristeći svoj infracrveni CAmera za bledi objekat za SOFIJSKI teleskop (FORCAST), SOFIJA je uspela da primi specifičnu talasnu dužinu jedinstvenu za molekule vode, od 6,1 mikrona, i otkrila je relativno iznenađujuću koncentraciju u sunčanom krateru Clavius.

„Bez guste atmosfere, vodu na mesečevoj površini obasjanoj suncem jednostavno bi trebalo izgubiti u svemiru“, rekao je Honniball, koji je sada postdoktorant u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu u državi Merilend. „Ipak to nekako vidimo. Nešto generiše vodu, a nešto je sigurno tamo zarobljava. “

Nekoliko sila bi moglo biti u igri u isporuci ili stvaranju ove vode

Nekoliko sila bi moglo biti u igri u isporuci ili stvaranju ove vode. Mikrometeoriti koji padaju na mesečevu površinu, noseći male količine vode, mogli bi odložiti vodu na mesečevu površinu nakon udara. Druga mogućnost je da bi mogao postojati proces u dva koraka pri kojem Sunčev sunčev vetar doprema vodonik na mesečevu površinu i izaziva hemijsku reakciju sa mineralima koji sadrže kiseonik u tlu i stvara hidroksil. U međuvremenu, zračenje bombardiranjem mikrometeorita moglo bi transformisati taj hidroksil u vodu.

Kako se voda tada skladišti – omogućavajući akumulaciju – takođe pokreće neka intrigantna pitanja. Voda bi mogla biti zarobljena u sitnim zrnastim zgradama u zemljištu koje nastaju usled velike toplote stvorene udarcima mikrometeorita. Druga mogućnost je da bi se voda mogla sakriti između zrna mesečevog tla i zaštititi od sunčeve svetlosti. Tako potencijalno čineći je malo pristupačnijom od vode zarobljene u zrnastim zgradama.

SOFIJIN reflektor najbližeg i najsvetlijeg suseda Zemlje bio je odmak od uobičajenog poslovanja

Za misiju dizajniranu za gledanje udaljenih, mutnih objekata poput crnih rupa, zvezdanih jata i galaksija, SOFIJIN reflektor najbližeg i najsvetlijeg suseda Zemlje bio je odmak od uobičajenog poslovanja. Operateri teleskopa obično koriste vodilju za praćenje zvezda, držeći teleskop stabilno zaključan na svojoj posmatračkoj meti. Ali Mesec je toliko blizu i svetao da ispunjava celo vidno polje vodeće kamere. Bez vidljivih zvezda, bilo je nejasno da li teleskop može pouzdano da prati Mesec. Da bi to utvrdili, u avgustu 2018. godine operatori su odlučili da pokušaju probno posmatranje.

„To je u stvari bilo prvi put da je SOFIJA pogledala Mesec, a nismo ni bili potpuno sigurni da li ćemo dobiti pouzdane podatke, ali pitanja o Mesečevoj vodi primorala su nas da pokušamo“ – rekao je Naseem Rangvala, SOFIJIN projekat naučnik iz NASA-inog istraživačkog centra Ames u kalifornijskoj Silicijumskoj dolini. „Neverovatno je da je ovo otkriće proizašlo iz onog što je u suštini bilo test, a sada kada znamo da to možemo, planiramo više letova kako bismo obavili više posmatranja.“

Podaci će se dodati radu budućih misija na Mesecu

Daljnji letovi SOFIJE tražiće vodu na dodatnim lokacijama obasjanim suncem i tokom različitih lunarnih faza kako bi saznali više o tome kako se voda proizvodi, skladišti i pomera preko Meseca. Podaci će se dodati radu budućih misija na Mesecu, kao što je NASA-in Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), kako bi se kreirale prve Mesečeve mape vodenih resursa za buduća ljudska istraživanja svemira.

SVET: NASA otkrila vodu na Mesecu
SVET: NASA otkrila vodu na Mesecu, foto: NASA

U istom broju časopisa Nature Astronomi, naučnici su objavili rad koristeći teorijske modele i podatke NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbiter-a. Ukazujući da bi voda mogla biti zarobljena u malim senkama, gde temperature ostaju ispod leda, na većem delu Meseca nego što se trenutno očekuje. Rezultate možete pronaći ovde.

„Voda je dragocen resurs, kako u naučne svrhe, tako i za upotrebu od strane naših istraživača“, kaže Jacob Bleacher, glavni istraživač za NASA-inu Direkciju za ljudska istraživanja i operacije. „Ako možemo da koristimo resurse na Mesecu, onda nosimo manje vode i više opreme koja će pomoći da se omoguće nova naučna otkrića.“

SOFIA je zajednički projekat NASA-e i Nemačkog vazduhoplovnog centra. Ames upravlja programom SOFIA, naukom i misijskim operacijama. U saradnji sa Univerzitetskim udruženjem svemirskih istraživanja sa sedištem u Kolumbiji u Merilendu i nemačkim SOFIA institutom na Univerzitetu u Štutgartu. Vazduhoplov održava i njime upravlja NASA-in Armstrong Centar za istraživanje leta, zgrada 703, u Palmdale-u, u Kaliforniji.


B-roll snimci povezani sa ovim nalazom dostupni su na: https://go.nasa.gov/2TnDVSd

Saznajte više o SOFIJI na: https://vvv.nasa.gov/sofia


Pročitaj prethodni

GoetheFEST: Gledajte besplatno sedam novih i nagrađivanih filmova

Pročitaj sledeći

Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 5 =

sr_RSSerbian