Stradanje ugroženih vrsta ptica u Srbiji sve brojnije: Koriste se zabranjeni otrovi


Šta to truje na hiljade divljih ptica, poput orlova i sokola, a preti i ljudima?

U proteklih 19 godina u Srbiji zabeleženo je da od posledica trovanja stradalo najmanje 2.054 divljih ptica, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ovoliki broj otrovanih ptica je alarmantan, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

Oni dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica. Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti. 

stepski soko
sivi soko

Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste. Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DZPPS. 

Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DZPPS. U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom

orao belorepan

Predsednik DZPPS-a Milan Ružić rekao je za VOICE da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim rečima, celoj situaciji doprinosi i nekažnjavanje onih koji truju ptice. 

„Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica“, naveo je Ružić. 

Ukazao je i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DZPPS prijavio čoveka iz Sente koje je ovaj otvor prodavao na tezgi tokom vašara. 

VOICE navodi da furadan nije jedini otrov kojim se truju ptice, kao i podaci DZPPS-a, govore da je u najmanje dva slučaja trovanja beloglavih supova korišćen takođe zabranjeni otrov kreozan. Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je inače otrov za glodare, a čija je prodaja dozvoljena.


Pročitaj prethodni

Prepeličja jaja: Njihova dobra svojstva i kako ih spremiti

Pročitaj sledeći

Predstava za decu „Sunđer Bob: Čarobna pustolovina“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian