Stopalo


 

Vrela letnja noć je uskomešala misli i želјa da se otrgne učmalosti je Anu nagnala da razmišlјa koliko je usamlјena. Gligorije je oko nje podigao kineski zid. Sad u ovoj situaciji kad je već danima odsutan bi joj prijalo da razgovara sa nekim, da odagna misli koje su je sve više pritiskale. Iako je pristala na Gligorijeve uslove i povukla se u svoj vlastiti svet, ipak je u njoj vrila želјa da probije okove i da živi drugačijim životom. Bilo joj je jasno da između nje i Gligorija nikada neće biti kao pre. On je duboko ušao u svet politike i opijen tom pošasti se sve više pretvarao u bolesnika. Čak ga se i u pojedinim momentima plašila. Znala je da u njemu čuči izopačenost i želјa da kontroliše lјude.

Setila se kako se napatila sa svojim roditelјima i kako je danima gladovala kad je otac bio u zatvoru. Jadna majka se snalazila kako je znala i umela da zaradi novac i veći deo novca je odlazio na advokata koji je trebao što pre da izvuče tatu iz zatvora. Godine njenog detinjstva su bile jako tužne. Tada se zarekla da neće nikad dozvoliti da bude bez novca. Koliko puta je u kupatilu preplakala i krila suze od mame jer nije htela da joj staje na muku. I sad se odrekla i nje i oca zbog Gligorija. Bar da sme da ih čuje kako su?

Skupa cena za prividno blagostanje.

Iz razmišlјanja ju je prenulo zvono. Skočila je sa fotelјe i krenula ka vratima.

Provirila je kroz špijunku i videla nepoznatog muškarca oblivenog krvlјu. Dvoumila se da li da mu otvori, na kraju je ipak je odlučno otvorila vrata.

 

„Žao mi je što Vas uznemiravam, na mene je naleteo mladić s motorom i oborio me na pločnik, ako možete da pozovete Hitnu pomoć.“

„Naravno, uđite.“

 

Ponudila ga je da sedne, i donela je alkohol da obriše tragove krvi sa lica. Na tren se zbunila dok mu je dodavala vatu jer dodir njegove ruke je izazvao čudan osećaj u njoj. Pitala se da li ono da je žena kao mačka i da se umilјava onome ko je pomiluje ili jednostavan govor tela i reakcija na privlačnog muškarca. Ustuknula je i krenula prema telefonu da pozove Hitnu pomoć. Nije stigla da okrene brojčanik, osetila je snažan odlučan stisak. Čudno nije se opirala nepoznatom muškarcu. Želeli su isto. Ćutala je i pustila da je nežno dodiruju njegove ruke. Odjednom je zgrabio u naručje i položio na pod. Nežno je svukao čarape sa njenih nogu i usne primakao njenom desnom stopalu. Osetila je slatko uzbuđenje. Prepustila se svemu bez stida poput najveće bludnice. Polјubio je stopalo. A zatim naglo ustao sa poda i izjurio iz kuće. Ana je ostala da leži milujući stopalo kao da je htela da zamrzne taj slatki osećaj čudnog uzbuđenja s nepoznatim muškarcem u vreloj letnjoj noći.

 

piše: Mirjana Marković

 


Pročitaj prethodni

Zašto je dobro imati aktivni ugalj pri ruci?

Pročitaj sledeći

Predstava „Prosci“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian