Stefan Unić: Nova zvezda na našim prostorima


Stefan Unić – šarmantni student i inovator jedna je od najpopularnijih ličnosti na društvenim mrežama, ali do njega stigne malo priča jer u tom svetu nije prisutan – i lepo mu je.

Pre nešto manje od mesec dana društvene mreže preplavili su komenari “novi Nikola Tesla”, “srpski ponos”, “lepšeg odavno nismo imali”, a svi su bili upućeni Stefanu Uniću, studentu i inovatoru. Spoj atraktivnog izgleda i činjenice da su zabavne emisije u kojima je Stefan gostovao prethodnih nedelja bile izuzetno gledane u rekordnom roku od njega je stvorio miljenika žena različitih generacija.

Stefan Unić
Stefan Unić, foto: lična arhiva

Student proizvodnog mašinstva i inovator došao je pre tri i po godine, u lokalnu televiziju, gde su ga zapazile kolege iz
Informativnog programa i predložile mu: “Hajde da probamo da radiš voditeljski posao”. Od kraja januara Stefan ne saopštava kakvo nas vreme čeka, već vodi “Popodnevni program” i “Subotom u pet”. Kad ga upitate kako se snalazi na talasu popularnosti koji ga je zadesio, kaže da mu je u početku bilo čudno, ali da je srećan jer veruje da to pokazuje da dobro radi svoj posao.

Pohvale prijaju svakako, ali sam svestan da će biti i drugačijih komentara. Sve je to normalno kad radite ovakav posao i sa tim morate da se nosite, ali do mene stigne malo priča jer nisam prisutan ni na jednoj društvenoj mreži.

Da li je neka devojka uspela da te osvoji?

Smatram da muškarac treba da osvoji devojku, ali nešto iz privatnih sfera ipak ne mora da bude u ovoj priči.

Šta gledaš na televiziji?

-Sebe kada gostujem na nekoj televiziji (osmeh). Najviše informativne emisije, što je i logično jer sam dugo bio i u informativnoj redakciji lokalne televizije u Kruševcu.

Hajde malo nam približi svoju inovaciju. Kako si se uopšte zainteresovao za zaštitu životne sredine i šta je prethodilo tome?

-Ja se zaštitom životne sredine bavim od svoje četrnaeste, petnaeste godine. To sam zavoleo od malih nogu. I moja prva inovacija koja je ponela veliki broj nagrada i priznanja u našoj zemlji i van granica naše zemlje je inovacija „Stefonit“.

U pitanju su uređaju koji imaju veliki dijapazon primene u vezi Zaštite životne sredine. Moja inovacija se koristi za zaštitu biljaka od parazita, brži i bolji rast biljaka i za ekološku proizvodnju (EKO PROIZVODNJA). Za ove uređaje sam proglašen za najboljeg mladog inovatora u 2019. godini u Budimpešti, a titulu inovatora sam poneo takođe iste 2019. godine u Budimpešti.

Stefan Unić: Bavljenje inovacijama mi je u krvi

Moji uređaji za najbolju inovaciju su proglašeni početkom 2020. godine krajem meseca februara u Ljubljani. Kada mi je stigao sertifikat za moju inovaciju. Tada sam bio presrećan i ne mogu da vam opišem tu sreću i zadovoljstvo. Da sam sa samo 21 godinu postao najbolji mladi inovator je stvarno neopisivo zadovoljstvo. Ono što je jako važno i interesantno je da ja potičem iz inovatorske porodice, i bavljenje inovacijama mi je u krvi što se kaže. Još se moj pradeda bavio inovacijama, sada moj deda, a ja kao mlad naslednik porodice Unić iz Trstenika nastavljam tradiciju.

Bilo je u početku jako teško i naporno, jer ja potičem iz pristojne porodice koja nije imala novca da me školuje i da mi omogući da posećujem razne sajmove u svetu. Egzistencija nam je bila veliki problem, ali sam uspeo da se izborim i zauzmem svoje mesto pod ovim nebom, a to je nebo nauke, istraživanja i inovacija…

Zašto si prestao da treniraš plivanje?

-Dok smo u osnovnoj školi svi hoćemo da postanemo poznati sportisti, plivači, fudbaleri, ali kad se približio kraj srednje, odlučio sam da se usredsredim na školovanje. Bilo mi je jasno da je vrlo teško izgraditi sportsku karijeru čak i ako smo veoma talentovani. Znam mnogo mladića koji su bili bolji igrači od mene, ali nisu uspeli da to postignu. Sudeći po ovome do sada, odabrao sam sjajan put.

Bavio sam se plivanjem od osnovne škole, osvajao brojne nagrade i medalje. Plivanje sam trenirao punih osam godina, i bio jako uspešan na tom polju.

Kad se poslažu informacije o tebi, nedostaje samo ono “ne pije, ne puši, blage naravi…”

-I to bi bilo tačno, a morali bismo da dodamo da umem da sebi spremim hranu, perem sudove, koristim mašinu za veš… (smeh) Šalu na stranu, nikada nisam zapalio cigaretu, a nisam bio ni pripit. Dok moji u kući svi puše cigarete, valjda mi je to i dosadilo, pa zato prezirem. Jednom mi se desilo da sam popio čašu piva zbog opklade sa drugom, jednim od onih iz vrtića, samo da mu pokažem da mogu da izađem kao pobednik. (smeh) Porodica je zaslužna što sam ovakav kakav sam.
Trudili su se da me dovedu u red, a roditeljima dece koja su na svet došla devedesetih godina to naročito nije bilo lako.

Gde ideš kad želiš da se provedeš?

-Obično u prirodu, kafiće i restorane ne volim da posećujem toliko često. Najviše volim mir.

Koji ti je omiljeni influenser i jutjuber?

-Imam ih puno ne bih želeo nikoga da spomenem kako ne bih nekoga izuzeo.

Zvučiš kao neko ko je “prerano porastao”.

-Ne, uspeo da sačuvam mnogo nešto detinjasto u sebi. Umem da uživam u sitnicama i da se punim srcem obradujem nekome ko mi je blizak. Za sebe mislim da još uvek nisam sazreo.

I za sam kraj našeg razgovora, šta bi poručio mladima?

-Ne bih voleo da dajem poruke, jer svi smo mi različiti i niko nije isti. Mada jedna poruka je glavna, a to je uživajte u životu i volite se.


Pročitaj prethodni

Otvaranje tržnih centara – “Korona redari” i njihova zaduženja

Pročitaj sledeći

Izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” u Muzeju Srema

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian