Sremska Mitrovica: Postaviće se spomen-ploča braniocima grada iz 1941. godine


Sremska Mitrovica: Postaviće se spomen-ploča braniocima grada iz 1941. godine.

Na sednici mitrovačke gradske Skupštine jednoglasno je izglasana odluka o postavljanju spomen-ploče braniocima grada iz 1941. godine.

Sremska Mitrovica: Postaviće se spomen-ploča braniocima grada iz 1941. godine.
Sremska Mitrovica: Postaviće se spomen-ploča braniocima grada iz 1941. godine, foto: Sremskomitrovački portal

Odlukom je predviđeno da se na prostoru kod kružnog toka kod naselja „Stari most“ postavi spomen obeležje palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije koji su u Aprilskom ratu u periodu od 10. do 13. aprila 1941. godine branili Sremsku Mitrovicu od nadolazeće nemačke okupatorske vojske na mestu gde se nekada nalazio pontonski most.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče inicirao je mitrovački novinar Stevo Lapčević.

Kako je ove 2021. godine, tačno osam decenija od početka Drugog svetskog rata na prostoru Kraljevine Jugoslavije, na prostoru Sremske Mitrovice najdramatičniji dani tokom „Aprilskog rata“ bili su između 10. i 13. aprila kada je „Mitrovački odred“ sastavljen iz dobrovoljačko vojno-policijskih snaga dobio zadatak da štiti prilaze gradu iz pravca Rumske i Laćaračke malte kod pontonskog mosta na Savi.

Tu je došlo do sukoba jugoslovenske i vojske Trećeg Rajha potpomognute ustaškim jedinicama Mačekove „Hrvatske seljačke zaštite“. Vojnici Kraljevine Jugoslavije pružili su dostojan otpor čiji je rezultat bio usporavanje nemačkih jedinica, kao i pogibija jugoslovenskih vojnika.

S obzirom da se nakon drugog svetskog rata palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije komunistički Titov režim nije odužio iz ideoloških razloga, predlagač je smatrao da bi ovim vojnicima trebalo odati počast postavljanjem spomen-ploče. Postavljanje spomenika se očekuje u drugoj polovini aprila ove godine.

izvor: Sremskomitrovački portal


Pročitaj prethodni

„Posadi svoj hlad“ i u Beočinu: Besplatne sadnice belog jasena

Pročitaj sledeći

Anja Durać iz Laćarka: Rukometašica pozvana da igra za Vojvodinu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian