Domaćinstvo bez štetočina: 5 načina da se zauvek rešite moljaca


Izvadili ste iz ormana omiljeni vuneni džemper, a sa njim je na svetlost dana izleteo i moljac? To je prvi znak da se u vašem ormanu skriva leglo ovih napasti koje su zapravo krive za rupe na našoj odeći!

Srem(č)ica vam je pripremila nekoliko efektivnih načina da se rešite moljaca, ali i kako da sprečite njihovo razmnožavanje…

1. Moljci vole prljave tkanine, te odeću pre trajnog odlaganja obavezno operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. 

Često nam se dogodi da, recimo, sako koji smo nosili dva do tri puta ostavimo u ormanu jer mislimo da se nije isprljao.

Međutim, mala količina prljavštine, prašine ili znoja koja se u za kratko vreme zalepila za njega dovoljna je da privuče moljce. Ukoliko se na vašoj odeći već nalaze jajašca moljca, pranje će ih uništiti.

2. Redovno i temeljno usisavajte prostor oko ormana i čistite ormane. 

Osim ormana, moljci vole i prostor oko njega. Zavlače se ispod nameštaja, vole tamne ćoškove i drvene površine, a posebno tepihe, itisone i zavese. Ukoliko tokom usisavanja primetite moljce u prostoru, nakon čišćenja odmah bacite vrećicu iz usisavača ili odstranite ostatke, u zavisnosti od tipa usisavača koji imate, jer se u njima mogu nalaziti jajašca. Takođe, redovno čistite i prebrišite svoje ormane jer se i u njih uvlači prašina.

3. Odeću od vune, svile, krzna ili onu napravljenu od drugih životinjskih vlakana čuvajte u posebnim navlakama koje ne propuštaju vazduh. 

Eventualne otvore na navlakama zatvorite lepljivim trakama. Tako ćete zaštititi komade napravljene od materijala koji su moljcima najprimamljiviji.

4. Ekstremne promene temperature mogu uništiti moljce te zaražene odevne komade na kojima ste ulovili moljca stavite u plastičnu vrećicu koju ćete potom ostaviti u zamrzivaču na dva dana. 

Nakon toga ih proverite u toploj prostoriji, operite i tako ćete ih se rešiti.

5. U orman stavite prirodne repelente koji će oterati moljce. 

Kedrovina ima snažan miris koji odbija moljce, a jedna od najpopularnijih biljaka za borbu protiv moljaca je i lavanda. Eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine takođe će pružiti snažan otpor dosadnim malim napastima.

Nabavite vrećice (uglavnom su okej one i za nakit) i napunite ih sušenim biljkama. Stavite nekoliko vrećica u orman i rešićete problem.


Pročitaj prethodni

Odlazim

Pročitaj sledeći

Izložba 20. Smotre likovnih umetnika amatera Vojvodine

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + sixteen =

sr_RSSerbian