Spremite zovu: Lekoviti čajevi i obloge i još po nešto


U prošlom tekstu upoznali smo vas sa dobrobitima i lekovitim svojstvima zove, a sada vam predstavljamo nekoliko recepata kako ta svojstva i da iskoristite

Kako se koristi kora, lišće i bobice

Već u proleće kora zove sakuplja se sa debelih grana. Upotrebljava se njen srednji, zeleni sloj. Pre korišćenja se kožica obavezno sastruže i baci. Ona ima gotovo istu vrednost kao i cvet koji je mnogo poznatiji. Leči bolesti bubrega, srca i jetre.

Lišće zove se bere tek kada se potpuno razvije. Sveži stucani listovi stavljaju se na bolna mesta kao obloge, pomažu kod neuralgije lica. Isto tako vrlo su efikasni i kao obloga kod spoljašnjih hemoroida.

Sveže listove zove nekada su ljudi stavljali na slepoočnice, kako bi ublažili neprijatnu glavobolju. Sa njima se trljalo i lice, da bi se oterali uporni insekti. Nisu preporučljivi osobama sa osetljivom kožom, jer mogu izazvati određene reakcije.

Čaj od zove pripreman od listova odlično čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože. Blagi napitak pomoći će kod gihta, a dobar je i kod neprijatnog zadaha tela, jer ga uspešno neutrališe.

Čaj od lišča i kore bazge pomaže kod neredovne i tvrde stolice, jer eliminiše zatvor u kratkom roku. Uz to daje se i osobama koje ne mogu zadržavati mokraću.

Naša narodna medicina nudi nam velik broj recepata za pravljenje ovog čudotvornog napitka. Gotovo za svaku poznatu boljku postoji rešenje u vidu zovinog napitka.

Čaj od cveta zove protiv visoke temperature

Za preznojavanje kod povišene temperature, dovoljno je napraviti mlak čaj od zove na sledeći način: 2 kašičice cvetova prelivaju se sa 3 decilitra provrele vode.

Napitak držati poklopljeno desetak minuta, a zatim ga trebate procediti i još dok je mlak piti. Dozira se tokom celog dana i to u malim odmerenim gutljajima.

Čaj od zovinog lišća za čišćenje krvi

Fitoterapeuti preporučuju sledeći napitak: 7-8 listića preliju se sa dva decilitra tek ključale vode i lagano se kuvaju narednih 5 do 6 minuta.

Nakon toga napitak se cedi i kad se prohladi dodaje mu se puna kašičica domaćeg meda. Osim za čišćenje krvi ovako napravljen čaj od bazge dobar je kod osipa, bolesti jetre, bubrega i pluća. Uz to omogućiće brže pražnjenje i umiriće nervozan želudac i creva.

Napitak za ublažavanje želučane kiseline

Između debele zovine kore i središnjeg dela stabla, nalazi se svetlozeleni omotač. Upravo sa njim priprema se čaj od bazge koji uspešno čisti želudac od svih štetnih kiselina.

Evo kako se pravi: 2 čajne kašičice svetlozelena mase prelijte sa 2,5 dl vrele (ključale) vode. Posle 10 minuta procedite.

Pijte napitak lagano na odmerene gutljaje i očekujte već nakon nekoliko dana ublažavanje gastritičnih smetnji.

Napravite obloge sa listovima bazge

Ukoliko imate peckanje u očima, pomešajte sveže listove zove sa belancetom. Tu smesu lagano stavite na zatvorene kapke. Otklonićete neprijatne simptome u kratkom roku.

Kupka od bazginih cvetova

100 grama cvetova stavite u lanenu kesicu i držite u kadi sa vodom 30 minuta.

U tako pripremljenoj kupki, kupajte se desetak minuta. Ovakav tretman pomoći će kod gotovo svih gorenavedenih bolesti.

Sveža biljka je otrovna i ne sme se konzumirati bez kuvanja. Čaj od zove u trudnoći nije dozovoljen, a ne preporučuje se ni dojiljama.

Dijeta Mesečeve Mene


Pročitaj prethodni

Deveti međunarodni festival mladih pesnika „Mašta i snovi” u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Predstava „Ljubavi Džordža Vašingtona“ ponovo u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =

sr_RSSerbian