Spavanje u čarapama: Zašto je bolje za kvalitetan san?


Nekima je spavanje u čarapama nešto najgore što mogu da zamisle, dok drugi ne mogu da zaspe ako pred spavanje ne obuju par udobnih čarapa. Srem(č)ica je spadala u ovu prvu grupu ljudi, međutim, nakon temeljnog istraživanja jasno je da je dobro ići na spavanje u čarapama.

Naime, istraživanje koje je objavio Međunarodni nedelji naučni žurnal čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, a topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grejanjem stopala šire se krvni sudovi, što je mozgu signal da je vreme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi telom koje je zatim spremno za spavanje.

Drugim rečima, hladna stopala mogu da vam otežaju uspavljivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućiće vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspe čak 15 minuta pre nego bez njih. I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

U čemu još pomaže obuvanje čarapa pred spavanje?

Sprečava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji telesne temperature dok samo telo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tela može biti od koristi u sprečavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je retko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva preteranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili čak nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tela, to može pomoći da se spreči ovo stanje.

Ublažava problem suve kože

Osobama koje se suočavaju sa problemom suve kože, posebno u zimskim mesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suva, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge pre spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbegne buđenje sa bolnim i suvim stopalima.

Poboljšava seks

Prema popularnom istraživanju iz 2005. godine, parovi koji nose čarape imaju više šanse da dožive orgazam tokom seksa. U istraživanju je utvrđeno da se osobe sa hladnim stopalima brže „hlade” i da im je zato teže da dostignu vrhunac.


Pročitaj prethodni

Predstava „Đurologija“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Pročitaj sledeći

Kajakašica Marija Dostanić – sportista godine!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − two =

sr_RSSerbian