Smanjite rizik od kancera tako što ćete meso pržiti na ovoj biljci


Verovatno ste već više puta čuli da ako pržite namirnice, one postaju kancerogene, zbog toga lekari preporučuju manje prženja, a više kuvanja.

Neka skorašnja istraživanja potvrđuju ovo mišljenje i kažu da meso koje se prži na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera.

Meso tokom prženja na viskokim temperaturama može da formira jedinjenja koja se nazivaju HCA i PAH koja, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, izazivaju promene u DNK što povećava rizik za dobijanje raka. HCA se formira kada aminokiseline i kreatinin (supstance pronađene u mišićima) iz mesa – kao što su riba, govedina, svinjetina ili piletina – reaguju na visokim temperaturama.

PAH se formira kada otopljena mast iz mesa počne da se dimi.  Taj dim cirkuliše oko mesa koje se prži i tako može da deponuje svoje kancerogene sastojke na ono što pržite. PAH se takođe može formirati i tokom drugih vrsta termičke obrade hrane.

Ipak, postoji jedan načina na koje možete da spremite meso, a da znate da vam neće naškoditi. Šta da činite tako da budete sigurni da vaša hrana nije kancerogena?

Istraživanja pokazuju da dodavanje ruzmarina u meso tokom prženja, značajno smanjuje rizik za dobijanje kancera. Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje HCA. Jedna studija sa Univerziteta u Arkanzasu je pokazala je da ekstrakt ruzmarina može smanjiti nivo HCA za čak od 30 do 100 procenata.

Dakle, sledeći put kada budete pržili meso, i to bilo koju vrstu, obavezno dodajte malo ruzmarina.

cookinglight.com


Pročitaj prethodni

Dijeta sa jagodama: U roku od nedelju dana izgubićete oko 3 kilograma

Pročitaj sledeći

„Đurologija“ ponovo u gradu!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 3 =

sr_RSSerbian