Sirup od maslačka: Snizite holesterol i rešite se anemije


Iskoristimo sezonu maslačka da spremimo ovaj neverovatno zdravi sirup, a Srem(č)ica baš ima i recept za vas.

Sirup od maslačka: Maslačak u sebi ima visok nivo antioksidansa. Dobar je za kašalj, za disajne organe i alergiju… Takođe održava funkciju jetre i poboljšava slučajeve anemije.


Sirup sadrži veoma dobar nivo gvožđa, proteina i vitamina. Ovaj sirup je namenjen poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Sirup od maslačka posebno se preporučuje osobama koje dugotrajno konzumiraju alkohol i cigarete, osobama koje imaju problem sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi, te osobama kod kojih postoji predispozicija za nastanak malignih oboljenja.

U narodnoj medicini koristi se kao sredstvo za ublažavanje problema koji nastaju kao posledica jake želučane kiseline i za ublažavanje simptoma hroničnog kašlja.

Sirup od maslačka
Recept za sirup od maslačka

Potrebno je:

  • 1000 cvetova
  • 2 narandže
  • 1 limun

Način pripreme:

Sve cvetove preliti sa 3l vode, dve ceđene narandže i jednim limunom. Sve polako zagrevati, ne sme da proključa. Sklonite sa vatre i držite poklopljeno 24h, a nakon toga dobro procediti sve kroz sitnu cediljku.

Stavite ponovo na blagu vatru da tečnost isparava bez kuvanja (bez ključanja).

Dodajte 2kg – 3kg šećera (po želji), i promešajte. Tečnost dugo isparava, te probajte gustinu – trebalo bi da ispadne srednje gusto.


Pročitaj prethodni

Online emitovanje predstave „Tvrdoglava princeza“

Pročitaj sledeći

Domaći deterdžent za suđe: Jednostavno, a ekološki

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eleven =

sr_RSSerbian