Sinoć su otvoreni „Dani ruske kulture” u Sremskoj Mitrovici


Sinoć su svečano otvoreni drugi po redu „Dani ruske kulture” u Muzeju Srema, u Sremskoj Mitrovici.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje i kulturu Sremske Mitrovice, govorio je o značaju vekovnog prijateljstva dva naroda: „Večerašnja manifestacija upravo svedoči o nečemu što se zove kultura i što se zove umetnost. Ona nam je potrebna kao drvoredi i lepi vidici, a tema ove izložbe je druga polovine XIX veka gde kroz su socrealizam i ličnost Ane Karenjine oslikane neke trajne vrednosti koje i danas važe, a to su ljubav, poštovanje i ponos.”

– „Ovaj dan smo izabrali kao početak manifestacije jer je 15. januar Dan srpsko-ruskog prijateljstva, zatim Dan Svetog Serafima Sarovskog jednog od najvećih svetaca Rusije. Prošle godine smo prvi put organizovali manifestaciju ovog tipa jer mi nismo programska ustanova ali su građani bili veoma zainteresovani za privredne i kulturne teme koje nas vezuju sa Rusima i zato smo se odlučili ponovo da je i ove godine organizujemo.” o značaju ove manifestacije rekao je Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem“ i zahvalio se Ruskom Domu na ustupanju izložbe.

– „Sve ove manifestacije su prirodan odraz odnosa dveju država Rusije i Srbije kroz vekove. Po sebi znamo i generacije pre nas i koje će doći posle nas, dakle svi znamo da se prirodan sled poštovanja ruske kulture sprovodi prirodno u celoj Srbiji, a naročito u Sremu jer su ruski borci ovuda prošli najmasovnije u Drugom svetskom ratu. Po meni su dva najveća ruska pisca baš Tolstoj i Puškin, a večeras ostavarmo izložbu posvećenu jednoj od napoznatijih književnih junakinja,” istakao je Miroslav Španović predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Vojvodine.

Muzički deo programa otvaranja upotpunio je Crkveni hor Sveti Sava pod dirigentskom palicom Jovanke Ivanić, a program su vodile Mirjana Marković na srpskom jeziku i Margarita Vujović na ruskom jeziku.

Kulturni i obrazovni programi u organizaciji Istorijskog arhiva „Srem”, biće održavani sve do 25. januara Posle toga će uslediti izložbe ruskih rasa golubova do 3. februara. Izložba pod nazivom “Ana Karenjina kao ogledalo epohe” biće otvorena za vreme trajanja manifestacije.
Pročitaj prethodni

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN: Ciklus „Glumice” u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Prirodni botoks – Lak i ekonomičan recept protiv starenja

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian