Sezonsko je zdravije: Voće i povrće za avgust


Kupovina namirnica može biti poprilično mukotrpan zadatak. Ako znate šta treba da kupite, to će proći puno jednostavnije i jeftinije. Kupovina sezonskih namirnica je zdraviji, ali i priuštiviji način prehrane.

Ovaj mesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvežavajuće, što ih čini još privlačnijim za vruće letne dane. Većina ovih namirnica će vam pomoći da zaštitite kožu od štetnog delovanja sunca.

NAJBOLJE VOĆE

Kajsije

Kajsije sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga svakako treba da ih iskoristite.

Dinja

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalijuma. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola.

Lubenica

Lubenica je pravo ljetno voće s veoma malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna. Kako biste u njoj uživali još više, predlažemo vam osvježavajući smoothie od lubenice, ananasa i manga!

Breskve

Sadrže veoma malo zasićenih masti, holesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, i odličan izvor vitamina C.

Nektarine

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma. Odličan su izvor vitamina C.

Smokve

Ovo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalijuma, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Grožđe

Iako tokom godine nije pristupačno, sezona grožđa u avgustu tek počinje. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.

NAJBOLJE POVRĆE

Paprika

Paprike su tokom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvor tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine.

Tikvice

Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma i mangana. Tikvice su jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.

Kukuruz

Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i veoma malo holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuvan i sa žara.

Patlidžan

Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalijuma i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i veoma malo holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete praviti razna jela.


Pročitaj prethodni

20 godina Dunavskih čarolija u Čortanovcima

Pročitaj sledeći

Književno veče u Galeriji „Lazar Vozarević“ u okviru 14. Međunarodnog festivala poezije

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 12 =

sr_RSSerbian