Sava Šumanović dobija spomenik u centru Šida


Sava Šumanović dobija spomenik u centru Šida: Nakon što se lokalna javnost uznemirila zbog zahteva ministarke kulture Maje Gojković da Vlada Srbije preuzme osnivačka prava nad Galerijom “Sava Šumanović”, organi lokalne samouprave su čvrsto stali na stanovište da ova kulturna institucija, u skladu sa zaveštanjem Savine majke Perside, mora ostati u Šidu.

Pored toga, odlučeno je i da se ovom velikom srpskom slikaru podigne i spomenik u ovoj sremskoj varoši. Tim povodom izdato je i zvanično saopštenje koje potpisuje predsednik Opštine Šid Zoran Semenović.


“Na inicijativu predsednika opštine Šid, uz podršku Kulturno obrazovnog centra Šid, na sastanku održanom dana 11. februara 2021. godine, donet je zaključak o izgradnji monumentalnog spomenika Savi Šumanoviću. Spomenik će biti izgrađen do kraja godine, uz pomoć i podršku šire javnosti. Za koordinatora projekta delegiran je šidski umetnik, glumac i lutkar Cvetin Aničić, član Opštinskog veća zadužen za oblast kulture.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović ističe da je izuzetno rezigniran saznanjem da se lik i delo pokojnog Save Šumanovića derogira u kontinuitetu duže od pedeset godina. Kao i to da niti jednog predsednika opštine u ovom milenijumu nije zabolela činjenica da se grad Šid nije odužio najvećem reprezentu naše opštine. Tako naglašavajući značaj lika i dela Save Šumanovića u kulturnom identitetu lokalne samouprave.

Sava Šumanović dobija spomenik u centru Šida
Sava Šumanović dobija spomenik u centru Šida, foro: Sremskomitrovački portal

Umetnički fond Save Šumanovića predstavlja nacionalno blago neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti, prevazilazi okvire lokalnog značaja. Njegovo stvaralaštvo pripada u potpunosti najvišim dometima tadašnje evropske umetnost. Te se lično založio da se na najreprezentativnijem mestu, u neposrednoj blizini Galerije slika „Sava Šumanović“, podigne spomenik svetski poznatom slikaru Savi Šumanoviću kao znak zahvalnosti jer je svojim slikama ovo mesto, učinio slavnim i poznatim.”

(M. Milivojević / Šid.rs)


Pročitaj prethodni

Određena nova cena karti za ulazak u NP Fruška Gora

Pročitaj sledeći

Žuti pingvin viđen po prvi put u Južnom Atlantiku

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =

sr_RSSerbian