Saopštene mere: Pola budžeta za pomoć privredi i građanima


Saopštene mere: 5,1 milijarda evra (608,3 milijarde dinara) ili vrednost pola srpskog budžeta za ovu godinu, planirano je, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, u paketu ekonomskih mera koje bi trebalo da pomognu privredi i građanima zbog vanrednog stanja izazvanog koronavirusom. Planirane su poreske olakšice, direktna pomoć, pomoć u poboljšanju likvidnosti i po 100 evra punoletnim građanima.

Vagali su, planirali i presabirali poslednjih dana, kako je rekao Mali, u ministarstvu, Narodnoj banci, kabinetima predsednika i Vlade. Pratili su i kakve mere donose druge države i na kraju objavili predlog rešenja koji bi trebalo da pomogne svim privrednicima koji neminovno trpe gubitke zbog borbe sa koronom.

Ceo program smo podelili u 4 dela – mere poreske politike, direktna pomoć zaposlenima u privatnim sektoru, direktna podrška likvidnosti i direktna pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije u novcu nakon ove krize – rekao je Mali.

Poreska politika

Poreska politika podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za privatna preduzeća, kao i za preduzetnike u vreme trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od 3 meseca.

Odlaganje plaćanja poreza na dobit za drugu kvartal 2020. godine i oslobađanje od plaćanja PDV-a za sve one koji doniraju i bave se donacijama. Ukupna vrednost ovog paketa je 161 milijarda dinara, oko 1,3 milijarde evra. Ovo je bio najveći zahtev skoro svih privrednih subjekata sa teritorije Srbije. Ohrabrujemo poslodavce da plaćaju pune neto plate zaposlenima – kaže ministar.

Poslodavci će porez na dohodak za mesece vanrednog stanja platiti u 24 mesečne rate, ali tek od januara naredne godine.

Saopštene mere
Saopštene mere, Siniša Mali, foto: atv

Direktna pomoć se odnosi na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u iznosu od 3 minimalca.

Svakom zaposlenom u tim preduzećima će država Srbija uplatiti i dati nešto više od 90.000 dinara tokom naredna 3 meseca. Direktno na račun kao podrška da krizu lakše i brže prebrodimo. 50% od minimalne zarade biće uplaćeno onima u velikim preduzećima koji su ostali bez posla u periodu vanrednog stanja – rekao je Mali.

Podrška likvidnosti biće 2,2 milijarde evra i ogledaće se kroz rad Fonda za razvoj koji će odobravati povoljne kredite sa svega 1% kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge.

Garantna šema sa poslovnim bankama od 2 miljarde evra biće dogovorena sa bankama, za kredite koje uzima privreda garantovaće država.

Najavio je i potencijalnu sektorsku podršku za one grane privrede koje najviše trpe zbog vanrednog stanja, a posebno je istakao korporativne obveznice kao jedan od načina finansiranja za velika preduzeća i ta regulativa će se rešavati narednih dana.

Ovaj program se neće primenjivati na preduzeća koja su od početka vanrednog stanja smanjila broj zaposlenih za 10%.


Po 100 evra za punoletne
Saopštene mere
Saopštene mere, foto: 4news.mk

Oko 70 milijardi dinara iz budžeta biće izdvojeno kako bi se, pojasnio je ministar Mali, svakom punoletnom građaninu uplatilo 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ovo je veliki znak podrške i želja da unesemo jednu dozu optimizma i da pokažemo koliko je država Srbija ou ovom trenutku jaka. Da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. Sa ekonomskog gledišta to je dobro za povećanje potrošnje i likvidnost. Ovo je način na koji mi kao odgovorna država želimo da pomognemo i podržimo građane kako bismo prošli kroz ovu krizu – rekao je Mali.

Ovaj novac bi građanima trebalo da bude uplaćen po završetku i prekidu vanrednog stanja, a na koji način trebalo bi da se zna, kako je rekao ministar, za desetak dana, nakon što Vlada usvoji uredbu.

Inače, pojedini stručnjaci su ovaj potez ocenili kao kampanju usred pandemije.


Kako, šta, kada i odakle novac?

Saopštene mere: Sve ove mere, kako je rekao ministar, finansiraće se iz rezervi u budžetu, radiće se rebalansi, a jedan deo novca biće obezbeđen na domaćem i stranom tržištu kapitala.

On je više puta tokom svog izlaganja napomenuo da su finansije države u dorbom stanju i da je to zahvaljujući dobroj politici koja je vođena prethodnih godina što sada omogućava Srbiji da privredi i građanima ponudi jedan od boljih paketa mera u odnosu na druge države.

To je, kako je rekao, produkt dobrog rada Vlade i resornog ministarstva, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojeg je više puta pomenuo i koji nije bio na predstavljanju mera zbog problema sa zdravljem.

Mere su osmišljenje, ali još nije poznato kada i kako će tačno sve one biti implementirane. To bi trebalo da bude jasnije za desetak dana.

U narednih 10 dana će Vlada Srbije usvojitu uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje svih ovih mera – rekao je Mali.

Minimalce bi, kako je pojasnio, trebalo da dobiju direktno zaposleni, a ne poslodavci i ta isplata bi mogla da krene već polovinom maja, a kako će biti isplaćivani građani još nije poznato.

Podsetio je da neće biti smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru, a neće se smanjivati ni penzije, već će u aprilu svi penzioneri dobiti dodatak od 4.000 dinara.

Podsetimo, Srbija je od polovine marta u vanrednom stanju zbog pandemije virusa korona.

To znači da mnoge firme ne rade ili rade smanjenim kapacitetom, zbog čega su neki već otpuštali radnike, a najugroženiji su sektori turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva.

Više o virusu korona i ambulantama u Sremu, pročitajte – ovde.

Sve o vanrednom stanju i pandemiji na jugu Srbije čitajte – ovde.

izvor: juznevesti.com


Pročitaj prethodni

Sremska Mitrovica: Evo koje ambulante rade, u koje vreme, i gde se ko leči

Pročitaj sledeći

Minerali u ishrani: Kako prirodno da ih unesemo

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =

sr_RSSerbian