Ruža Provans


Kiša umiva Pariz dok u kafeu Montmartra ispijam čaj Ruža Provans. Prija ta aromatična aroma, kao i sećanje na momente kad se prvi put hrlilo Parizu u susret. Ispratio me usnuli Beograd i eho grubog dragog glasa: „ Mina raduj se Parizu.“ I radovala sam se tad, kao i svaki put kad me Pariz primao u svoj zagrljaj. Ima neka slatka nit između Pariza i Beograda i neke ulice mi neverovatno liče. A Sena, zelena i brza kao Sava mami da se njom plovi u priču o gradu ljubavi.

Pariz i jeste ljubav na prvi pogled. Nisu mu uzalud hrlili umetnici sa svih strana sveta želeći da osete njegov dah kako bi svoj stvaralački nagon pretočili u sliku, reč, delo. A Pariz osvaja lagano suptilno, a ima i čime. Svaki njegov deo ima zanimljivu priču koja objašnjava, poučava i zadivljuje. Pariz grad careva i kraljeva što u Versajskoj palati stvoriše svet glamura i užitka je grad istorije koji u knjige ispisuje godine i dane kada se išlo ka progresu i vrhu ali i tegobno vreme ratova i revolucija. Još juče su Danton i Robespjer koračali tu gde nekad beše Bastilja, gradeći novi buržoaski poredak. Ne tako davno posle revolucije i Napoleon u predahu od vojevanja je pisao najlepša pisma voljenoj Žozefini. Eh taj Pariz, koliko njih se u njemu volelo, Isidora Dankan i Jesenjin, Margerit Diras i Jan, Edit Pjaf i Dipon, Marija Kalas i Onazis, i mnogi drugi znani i neznani.

Uživajući u zvucima šansone pogled mi privuče lice muškarca sa crnom francuskom beretkom i harizmom boema. Uvek me privlače ti neobični ljudi koji žive po svom. A i Pariz živi po svom, osmehujući se zagonetnim osmehom Mona Lize.

Kiša je već odavno prestala da pada. Izlazim iz kafea zaogrnuta srećom što me željno očekuje ulica Rivoli koju najviše u Parizu volim, kao i čaj Ruža Provans.

piše: Mirjana Marković


Pročitaj prethodni

Promocija knjige „Kućica od čokolade“ autorke Vesne Čvorić Kebedis

Pročitaj sledeći

Koncert plesnog kluba „Sirmium Dance“ i „Studio Olena“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian