Rusa trava: Pored lečenja kožnih bolesti, koristi se i kao prirodna hemoterapija


Rusa trava, zmijsko mleko ili kako je često zovemo u Sremu – žuta trava, je u narodu poznato sredstvo za lečenje svih kožnih bolesti poput lišajeva, bradavica, ekcema, psorijaze, ali ono što je manje poznato jeste da se koristi i kao prirodna hemoterapija pri lečenju tumora.

Cvetovi žute trave su žuti, sakupljeni na vrhovima stabla u retke štitaste cvasti. Krunični i čašični listići lako opadaju, a prašnika ima veliki broj. Plod je izdužena čaura. Svi delovi biljke sadrže žuto-narandžasti sok, koji je toksičan. Biljka je veoma rasprostranjene i raste u okolini kuća, ruševina, po senovitim šumama i čestarima.

Upotreba i način upotrebe biljke kod različitih oboljenja:

Rusa se upotrebljava u lečenju bolova u stomaku, bolesti jetre, usklađivanju rada probavnog sistema, žutice, a takođe se u narodnoj medicini koristi za lečenje tumora i promena na ženskim polnim organima (miomi, ranice, upale i dr.) kao čaj i sredstvo za ispiranje.

Kao čaj se preporučuje protiv oboljenja jetre i žuči kao i karcinoma. Kašičicu biljke prespite provrelom vodom i odmah poklopite. Posle pet minuta procedite i pijte jednu do dve šolje čaja dnevno 15 dana. Potom napravite sedmodnevnu pauzu pa nastavite.

Rusa trava kao hemoterapija

Zajedno sa koprivom i pupoljcima cveta zove u obliku čaja, koristi se u lečenju leukemije.
Ova trava se u narodu koristi kao hemoterapija kod tumora, mioma, endometrioze, kancera, na sledeći način:

Kuva se čaj od cele suve biljke (osim korena), tako što se bilje potopi u hladnu vodu i stavi se da provri, zatim poklopi (na 1l vode ide 4 kašičice suve biljke). Kada se ohladi, pije se umesto vode (3-4 šolje dnevno). Koristi se do 40 dana (najbolje tri nedelje), zatim je poželjno napraviti pauzu (bar nedelju dana). Tokom terapije ne pije se voda već hladan čaj umesto vode

Sok biljke se koristi kod malignih oboljenja kože, žuljeva, uboda, ekcema, bradavica, herpesa. Na obolelo mesto stavi se oblog natopljen žuto-narandžastim sokom biljke ili se direktno sok cedi iz nje. Koristi se 5 do 6 puta dnevno.

Za miome i upalu ženskih organa

Za miome i razne upale i promene na ženskim organima se koristi mešavina ruse trave i meda

Dve kašike ruse trave se pomešaju sa punom kašikom meda i ta smesa se konzumira 21 dan pa se napravi pauza od sedam dana. Mogu se koristiti bagremov i livadski med. Ova smesa se ne sme koristiti ako je osoba dijabetičar.

Sveža rusa potopljena u mleko (treba da odstoji neko vreme) se preporučuje za ispiranje očiju kod sive mrene, problema sa rožnjačom, ali i kod umornih očiju.

Kod pojačane maljavosti ruku i nogu kod žena koristi se tako što se biljka procedi u sokovniku  i sa tim sokom mažu se problematična mesta. Ostavi se da odstoji  nekoliko sati, zatim ispere sapunicom, a nakon što se prosuši namaže se kantarionovim ili nevenovim uljem.

Pri upotrebi ruse treba biti veoma oprezan. Za unutrašnju upotrebu koristi se samo osušena biljka i to sa pauzama: tri nedelje se koristi, a jednu pauzira.

Dnevna doza dobro osušene biljke je 2-4 g i u tim, terapeutskim dozama, ne postoji mogućnost trovanja.

Sok se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu!


Pročitaj prethodni

Promocija knjige ,,Tuđine“ Igora Marojevića u Biblioteci ,,Gligorije Vozarović“

Pročitaj sledeći

Predstava „Jače smo od sudbine“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =

sr_RSSerbian