Prirodni izvori minerala: Gde naći fosfor, jod i kalcijum


Prirodni izvori minerala: Gde prirodno možete da nađete i uzmete znatno veće količine sastojaka koji vam nedostaju.

Fosfor

Nužan je za stvaranje noktiju i zuba, potreban je za normalnu životnu aktivnost i važan za metabolizam jetre i ćelija kože. Znaci da ga nema dovoljno su gubitak apetita, zaostajanje u telesnom razvoju, manjak minerala u kostima.

Prirodni izvori: sva hrana bogata belančevinama (piletina, meso, jaja, riba, rakovi, školjke, neljuštene žitarice), mahunarke, paprika, spanać, šargarepa, kelj, pečurke, karfiol, špargla.

Jod

Bitan za normalan rad štitne žlezde, a stoga i celog metabolizma, smanjuje nervnu napetost. Znaci da nedostaje su rast štitne žlezde, gojaznost, malokrvnost, lupanje srca, razdražljivost.

Prirodni izvori: riba, alge, jodirana so, ulje od riblje jetre, spanać, jaja, cvekla, krastavci, pečurke, luk, zelena salta, rotkvice, špargla, zelje, šargarepa, paradajz, krompir, pomorandže, jagode.

Kalcijum

Važan je u trudnoći, kao i za dojenje, služi za stvaranje kostiju, koristan je za prevenciju upala i hemoragiju. Učestvuje u održavanju ravnoteže kalcijum-fosfora u telu. Znaci da nedostaje su lupanje srca, nesanica, grčenje mišića, nervoza, krvarenje desni.

Prirodni izvori: mleko, povrće s kojeg se jede lišće, kelj, karfiol, šargarepa, zova, patlidžan, keleraba, repa, grašak, špargla, artičoke, slačica, orasi, bademi, ovas, kavijar, puževi, školjke, citrusi.

Prirodni izvori minerala
Prirodni izvori minerala, foto: lola magazin

Više minerala i gde ih možete naći saznajte klikom na ovaj link.


Pročitaj prethodni

Porodica

Pročitaj sledeći

Zeleni ručak: Nesvakidašnja zdrava trpeza

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 2 =

sr_RSSerbian