Priroda ima sve što nam je neophodno: Žalfije za lice


Priroda ima sve što nam je neophodno. Ako zaista cenite svoj život onda ima smisla smanjiti prisustvo hemikalija na najmanju moguću meru.

Ako ste od onih koje kuvaju ovu biljku čim osete grebanje u grlu, vreme je da vam otkrijemo i načine na koje  možete upotrebiti žalfiju za lice.


Lekovite biljke su cenjene još od starih vremena kada ljudi nisu kao danas znali šta one taksativno sadrže kao mi danas. Međutim, znali su za njihova lekovita svojstva i koristili su ih kako u ishrani tako i u lečenju. Žalfija je jedna u mnoštvu lekovitih biljaka koja je poznata još iz vremena starih Rimljana koji su je posebno koristili tokom tradicionalne večere zahvalnosti koja je padala u jesen. Žalfija je povrtarska večno zelena biljka. Pripada perenama, familiji  Lamiaceae (mint)  u koji spadaju i origano, ruzmarin, lavanda, bosiljak i majčina dušica. Prirodno stanište žalfije je Mediteran i jugoistočna Evropa. O njenoj lekovitosti govori i njeno naučno ime Salvia koje u prevodu znači biti sačuvan.

Kako se koristi žalfija za lice?

Žalfija čuva zdravlje i lepotu vaše kože. Hemijski sastojci, esencijalna ulja i vitamini dobijeni iz nje blagotvorno deluju na kožu na više načina.

Priroda ima sve što nam je neophodno: Žalfije za lice
foto: Old Farmer’s Almanac

Odlaže pojavu bora

Antioksidanti kojima je žalfija za lice bogata usporavaju starenje kože i odlažu pojavu prvih bora, finih linija i staračkih pega. Oni kožu štite od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije kože i prouzrokuju njeno prerano starenje lica. Žalfija je prepuna kalcijuma i vitamina A. Ovo su upravo nutriitijenti koji kožu štite od uticaja slobodnih radikala i čine da se ona svakodnevno obnavlja . Oni odlažu pojavu prve bore na vašem licu.

Ispijanje čaja je jedna dimenzija nege vaše lepote žalfijom. Druga dimenzija je spoljašnja upotreba žalfije za lice.


Podarite svom licu svežinu: Umivajte se sledećim biljkama


Kako spremiti čaj?

Svežu ili sušenu žalfiju prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 3-5 minuta potom procedite.

Čaj od žalfije za lice treba da bude mlak ili hladan, nikako vrući eto odličnog tonika za lice.

Ostavite da se osuši.Ukoliko imate normalnu kožu, pošto se žalfija za lice osuši, nanesite svoju hidratantnu kremu.

Ukoliko postoji problem bubuljica, i proizvodnje viška sebuma mogli biste pokušati da ne stavljate kremu već da ostavite samu žalfiju da radi za vas tokom noći.

Brojne su koristi od žalfije za lice. Zahvaljujući njenim protivupalnim, i antiseptičkim i antimikotičkim svojstvima ona ubija mikrobe koji izazivaju upane procese i prouzrokuju nastanak bubuljica na licu. Ukoliko akne već postoje sastojci koji se oslobađaju iz žalfije ih čiste, smiruju postojeću upalu i crvenilo pa tako bubuljice brzo nestaju.

Priroda ima sve što nam je neophodno: Žalfije za lice
Priroda ima sve što nam je neophodno: Žalfije za lice, foto: Burning Warehouse

Pročitaj prethodni

Humanitarna akcija: Kupovinom knjige pomažemo deci oboleloj od raka

Pročitaj sledeći

Besplatan seminar: Energetska prognoza „Čudesna šuma ili Mi u 2021. godini”

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian