Predstava „Zločin i kazna“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“


Predstava pod nazivom „Zločin i kazna“ u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, odigraće se u četvrtak, 14. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“, u Sremskoj Mitrovici.

Reč reditelja

U vremenu u kom smo sa svih strana, preko raznih novih i starih medija, napadnuti banalnim sadržajima, prostotom i nepodnošljivom površnošću, smatram da umetnost, pre svega pozorište koje je uvek bilo svedok svog doba, mora ponovo da stekne svoju prosvetiteljsku misiju, da bude brana sveopštem zaglupljivanju. Teatar treba da bude oaza, sigurna kuća, skriveni hram u koji se njegovi posvećenici mogu skloniti i razmatrati mnoga suštinska pitanja.

Posegnuvši za delom velikog klasika, želja nam je bila da na scenu donesemo jedan svet koji nam je po mnogo čemu sličan, svet poniženih i uvređenih ljudi, sklonih posrnuću i spremnih na zločin, ali koji, za razliku od većine sličnih danas, još imaju savest koja ih muči i kažnjava. Porfirije Petrovič pravilno rasuđuje kada kaže da je zločin koji je počinjen nad babom zelenašicom moderan. Raskoljnikov je možda prvi savremeni ubica, onaj koji veruje da će svesno izmaći sopstvenoj savesti, i on dugo u tome uspeva. U našem vremenu zločinci mirno žive i ne pomišljaju na pokajanje. Kada i gde je nestala savest?

Istovremeno, nadam se da će predstava biti povod mnogima da se ponovo vrate čitanju velike literature.

Cena ulaznice: 600 dinara
Informacije i rezervacije: 022/615-115


Pročitaj prethodni

Pustite me da odmorim dušu

Pročitaj sledeći

Predavanje dr Ranka Rajovića „Prednosti i zamke novih tehnologija“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian