Pogodnosti boravka u prirodi: Učinite uslugu svom telu, duši i razumu


Dok je naizgled očigledno da boravak u šumi ili planinarenje može očistiti vaš um, duh i telo, nauka sada otkriva da planinarenje može zapravo promeniti vaš mozak i razmišljanje, na bolje!

Boravak u prirodi, tako i planinarenje može zaustaviti negativne i opsesivne misli uz gotovo trenutan osećaj mira i zadovoljstva. Mnogi od nas se često nađu preplavljeni negativnim mislima koje nas bukvalno u sekundi mogu dovesti od uživanja do puta depresije i tuge. Nedavna studija objavljena u američkoj „Nacionalnoj akademiji nauke“ je potvrdila da provođenje vremena u prirodi smanjuje takve opsesivne i negativne misli.

Prirodno okruženje i urbana sredina

Naučnici su sproveli istraživanje upoređujući kompulsivno razmišljanje ispitanika koji su hodali kroz urbano i prirodno okruženje. Oni koji su hodali po 90 minuta u prirodnom okruženju su potvrdili da im se smanjilo kompulsivno razmišljanje, te su imali smanjenu neurološku aktivnost u predelu mozga povezanog s mentalnim poremećajima. Oni koji su pešačili kroz urbana područja nisu prijavili nikakav manjak takvog načina razmišljanja.

Istraživači su primetili da je urbanizacija usko povezana s povećanim depresivnim stanjima i ostalima mentalnim oboljenjima. Boravak u prirodi i odlazak iz gradskog prostora uveliko doprinosi našem psihičkom i fizičkom zdravlju.

Boravak u prirodi pospešuje pronalazak kreativnih rešenja

Studija sprovedena od psihologa Ruth Ann Atchley i Davida L. Strayera je otkrila kako se kreativno rešavanje problema može bitno poboljšati isključivanjem od tehnologije i povezivanjem s prirodom. Učesnici istraživanja su išli četiri dana na kampovanje u prirodu, te  im tokom tog perioda nije bilo dozvoljeno da koriste tehnologiju. Stavljeni su pred zadatke koji zahtevaju kreativno razmišljanje i složeno rešavanje problema. Istraživači su otkrili kako se njihovo izvođenje  rešavanja problema poboljšalo za čak 50 odsto.

Zaključili su kako su tehnologija i gradska buka neizbežno razorni, te konstantno ometaju našu pažnju sprečavajući nas da se fokusiramo, što sve može biti štetno za naše kognitivne funkcije. Lepa šetnja prirodom, bez tehnologije, može znatno smiriti um i poboljšati kreativno razmišljanje.

Poboljšanje ADHD-a kod dece

Poremećaj hiperaktivnosti i nedostatka pažnje (ADHD) postaje sve prisutniji među decom. Deca koja imaju takvu dijagnozu teško ostaju fokusirana, impulsivno reagiraju, lako im odluta pažnja te pokazuju preteranu hiperaktivnost.

Dok odgajanje deteta koje ima ADHD može biti izazov za roditelje, klasično rešenje uzimanja lekova može doneti više štete nego koristi. Pogotovo kada prirodna rešenja deluju podjednako dobro.

Nedavno sprovedena studija je otkrila da izlaganje djece s ADHD-om prirodnom zelenilu i okruženju može značajno smanjiti simptome. Rezultati studije pokazuju kako boravak u prirodi može doprineti svima koji imaju problem zadržati pažnju ili imaju odlike impulsivnog ponašanja.

Planinarenje u prirodi  jača moć našeg uma

Već nam je poznato kako je vežbanje fantastična za naše celokopno stanje organizma. No, planinarenje je odličan način za sagorevanje 400 – 700 kalorija u satu, što zavisi od vaše veličine i težine aktivnosti, te je prijatnije za zglobove od ostalih sličnih aktivnosti kao npr. trčanje. Takođe je dokazano da ljudi koji vežbaju na otvorenom su skloniji doslednosti i održavanju svojih programa, što planinarenje čini kao odličan izbor za sve one koji žele postati aktivniji u svakodnevnom životu.

Istraživači sa Univerziteta u British Columbiji su otkrili da aerobna vežba povećava volumen hipokampusa – područe mozga povezanog s prostornim i ličnim pamćenjem. Takav način vežbanja ne samo da poboljšava gubitak pamćenja, već pomaže i u sprečavanju istog. Istraživači su otkrili kako može smanjiti stres i tugu, povećati samopouzdanje i otpustiti endorfin.

Kako početi?

Srećom, planinarenje je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih aktivnosti u koje se moguće uključiti, a može imati divne pogodnosti za celu porodicu. Počnite već sutra i isprobajte sve njegove pogodnosti. Radite ono što vama odgovara – ako to znači hodanje kroz park, to je u redu. Bilo koja vežba na otvorenom je bolja od one u zatvorenom.


Pročitaj prethodni

Koncert dečijeg hora „Vivak“ u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

5 neizbežnih vrsta namirnica tokom zimskog perioda

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian