Pluća spavaće sobe: 3 biljke koje bi trebalo da imate pored kreveta


Srem(č)ica obožava biljke jer, pored toga što su dekorativne i svaki prostor čine svežijim, često su i jestive i lekovite.

Kako drveće važi za pluća naše planete, tako i sobne biljke važe za pluća našeg doma, jer imaju moć da proizvode kiseonik u procesu fotosinteze.

Ne samo da su dobre za popravljanje kvaliteta vazduha, već i eliminišu toksine, hemijska isparenja, mikrobe iz vazduha, spore buđi, a uz to i dovode vlažnost vazduha na odgovarajući nivo.

Biljke se obično drže u dnevnoj sobi i hodniku, ali sve gore navedeno je razlog da neku unesete i u svoju spavaću sobu! Dok spavate, mozak se odmara i potreban mu je kvalitetan vazduh, a sledeće tri biljke su najbolje kada je reč o cveću za ovu prostoriju:

1. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)
Ako je verovati istraživanjima koja je sprovela NASA, zeleni ljiljan može da očisti vazduh od formaldehida, opasnog hemijskog jedinjenja koje može da izazove rak, i to za čak 90 odsto! Ovaj lepi cvet takođe upija i mirise i isparenja, ali i popboljšava kvalitet sna, budući da reguliše nivo kiseonika u prostoriji, piše HealthyDefinition.com.

2. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)
Ova biljka ima neverovatnu moć da pretvori ugljen dioksid u kiseonik tokom noći! Kao i zeleni ljiljan, svekrvin jezik takođe upija štetni formaldehid, koji se nalazi u bojama za zidove, sredstvima za održavanje nameštaja, raznim filterima od uređaja…

3. Sveta smokva (Ficus religiosa)
Još se naziva i Bo-drvo, a u stanju je da apsorbuje sav ugljen dioksid iz doma tokom noći, i učestvuje u fotosintezi.


Pročitaj prethodni

Predstava „Kraljev put“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Pročitaj sledeći

Koncert „Ta divna bića” u Pozorištu „Dobrica Milutinović”

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian