Pirevina: Još jedan korov sa lekovitim svojstvima


Srem(č)ica ima teoriju da bašta sama u pomoć zove korove koji će joj pomoći da postigne balans – oni bi trebalo da nadomeste minerale i vlagu.

Pirevina ili zubača, još jedan korov koji je prisutan u svim dvorištima i baštama, a čijih lekovitih svojstava nismo ni svesni.

Ova biljka raste na svim tlima, ali pogotovo nabijenim, krtim tlima, te je po ovoj teoriji služba pirevine da svojim korenjem usitni zemljište i učini ga vazdušastim. Kada u zemlju uđe dovoljno kiseonika, vremeno i mikroorganizmi pojačaju svoje delovanje, zemlja će postajati sve više humusna.

Lekovita svojstva pirevine

Najčešće se upotrebljava za lečenje upalnih procesa bešike i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamena iz bubrega, kao i kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Njena lekovita svojstva pomažu i kod lečenja reume, artritisa, kožnih  bolesti, dijabetesa kao i kod menstrualnih problema.

Pirevina je odličan saveznik i u lečenju bolesti jetre, žuči i tuberkuloze, a često se koristi i za čišćenje krvi i jačanje nervnog sistema.

Čaj od pirevine

Treba iskopati korenje pirevine, iseći ga na kratke komadiće i nasuti u lonac na četiri do pet litara vode oko tri pregršti korena od pirevine. Lonac odozgo zalepiti i kuvati na tihoj vatri sve dok ne uvri oko polovine vode. Procediti taj čaj i čuvati ga u zatvorenom sudu.

Ovo piće, ako ga pijemo 6 meseci očisti i preporodi pokvarenu krv od otrovnih čestica i veneričnih bolesti.

Čaj od pirevine leči odlično i slabo mokrenje, groznice, razna zapaljenja, naročito ona koja dolaze od pomenutih bolesti. Zatim kada se koren divlje pirevine dobro skuva njegov čaj odlično leči šuljeve, bilo otvoreni ili zatvoreni.

Ovaj čaj treba piti tri puta na dan po jednu čašu sve dok se ne ozdravi, a to će sigurno biti.

Čaj je prilično prijatan i u njemu nema ničeg otrovnog.


Pročitaj prethodni

Ulaže se u razvoj Laćarka: Rekonstrukcija i dogradnja vrtića

Pročitaj sledeći

Održana Smotra dramskog stvaralaštva za decu i odrasle Grada Sremska Mitrovica 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian