Palić Film Festival – Igor Toholj: Trudimo se da imamo dokumentarce velikih imena evropske kinematografije


Palić Film Festival – U subotu, 12. septembra u 20h, svečanom ceremonijom u bioskopu EuroCinema u Subotici otvoren je 27. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 18. septembra. Festivalski program održava se u bioskopskim dvoranama u Subotici i na Paliću, a biće prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina.

Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, u Glavnom takmičarskom programu su prikazani filmovi „Šarlatan” poljske rediteljke Agnješke Holand. Kao i „Krv i meso” danske rediteljke Jeanette Nordahl. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Nerazdvojni” reditelja Marka Naberšnika,, kao i ostvarenje „FOMO – Strah od propuštanja” mađarskog reditelja Atile Hartunga.


Igor Toholj, selektor programa Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox, na konferenciji osvrnuo se na svoj izbor filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Toholj je naročito apostrofirao poetski karakter dva domaća filma u selekciji Eco Dox. I to rekavši: „Film „A sad se spušta veče” Maje Novaković već sad bi mogao da se svrsta u ono najbolje iz tradicije jugoslovenskog kratkometražnog dokumentarnog filma. Kao istoričarka umetnosti, Maja je inspirisana likovnošću, ali i grandioznim uticajima iz istorije svetskog filma, poput  Sergeja Paradžanova. Kratkometražni film Dragana Stojmenovića „Tritonov vrt” je stilizovan, duhovit, i na taj način pokušava da nam približi apartan i nepoznat podvodni svet.”

O selekciji novih evropskih dokumentaraca Toholj je rekao:

„Produkcija dokumentarnog filma sada već prerasta u hiperprodukciju, a naročito je veliki broj debitanata koji se pojavljuju svake godine. Mi se u ovom programu trudimo da uvek imamo barem jedan film iza koga stoji neki velikan evropske kinematografije. Ovog puta su tu „Pariski kaligrami” veteranke Urlike Otinger, koja je ove godine dobila nagradu Berlinala za svoj opus. To je divan dokumentarni esej o vremenu tokom šezdesetih godina, koje je ona provela kao umetnica u Parizu, i bila svedokinja mnogih političkih previranja i događaja”.

Palić Film Festival - Igor Toholj
Palić Film Festival – Saša Petrović, Foto: Igor Irge

Saša Petrović, reditelj filma „Raj, čistilište, pakao….2020” o naslovu filma je rekao: „To su pojmovi koje sam pokušao da smestim u jedan vremenski okvir i jednu prostornu tačku. To je bila pijaca u mom gradu Lazarevcu kojom prolazim svaki dan. Ovaj rad je angažovan na nekom planu – ne politički, već više egzistencijalno”.

Petog festivalskog dana, 16. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda. Zatim u 22h na programu film „Dau.Nataša” ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će na repertoaru biti film „Ubij, pa napusti grad” (Poljska). Na istom mestu u 21:30, na programu je ostvarenje „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.


Pročitaj prethodni

Slatkiš od koprive: Sirova veganska poslastica

Pročitaj sledeći

Četvrtkom lagana trpeza: Pasta sa mocarelom, čerijem i…

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian