Otvorena izložba „Vostani Serbie!“autora Dragana Martinovića u Ruskom domu


 

Juče je otvorena izložba „Vostani Serbie!“ autora Dragana Martinovića iz Sremske Mitrovice u Ruskom domu u Beogradu.

Izložbu povodom 100 godina od Velikog rata, otvorili su Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije i Vladimir Medinski, ministar kulture Ruske Federacije.

Medinski ističe da je rat i započeo na ovoj teritoriji, napadom na Srbiju i da je tada Nikolaj Drugi saopštio regentu Aleksandru Karađorđeviću da Rusija nikada neće ostaviti srpski narod. „Drago mi da se to sećanje čuva i na primeren način obeležava i u Srbiji“, dodao je ruski ministar kulture.

„Ova izložba na jedan upečatljiv način govori o tragediji srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ali ističe, čuva i podseća na najveće simbole. Na ovim platnima u nesvakidašnjim formatima, nalaze se spomenici kulture Srbije, nalaze se prizori života ljudi i nacije, istorijskih ličnosti… Zapravo, u jednom skraćenom preseku nalazi se sve ono što je možda i najbitnije za istoriju srpskog naroda.“, kaže naš ministar kulture i dodaje da se ovom prilikom na jedan doličan način i na jednom doličnom mestu obeležava stogodišnjica od Velikog rata.

Otvaranju je prisustvovalo nekoliko stotina posetilaca kojima se, naravno, obratio i autor Dragan Martinović: „Veliki rat je u mojoj familiji prisutan kao juče da se desio, i ova izložba je moja zahvalnost svima njima i moja poruka našim pokolenjima, zato „Vostani Serbie!“ sa porukom da su sve njegove slike povezane u jedan ciklus koji se zove život.

 


Pročitaj prethodni

Promocija knjige „Kućica od čokolade“ autorke Vesne Čvorić Kebedis

Pročitaj sledeći

Književno veče Violete Aleksić u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + four =

sr_RSSerbian