Opasne po zdravlje: Sve što niste znali o vlažnim maramicama


One su prvo za čime posegnemo kada želimo da očistimo ili dezinfikujemo ruke, lice, dečiju guzu, tastaturu, ekran kompjutera, radni sto… Vlažne maramice asociraju nas na higijenu i čistoću, što odmah povezujemo i sa zdravljem. No to je, nažalost, daleko od istine.

Kada biste znali da te „bezazlene“, nežne i mirišljave vlažne maramice sadrže hemikalije koje ugrožavaju zdravlje vaše dece i da zagažuju planetu podjednako kao plastika, sigurno biste barem dvaput razmislili pre njihove ponovne upotrebe.

Ugledni The Guardian proglasio ih je „najvećim zlikovcima u 2015. godini“. Iako zvuči neverovatno, zapravo je potpuno opravdano. Evo što su o njima otkrila (i potvrdila) nova istraživanja. Učestala upotreba vlažnih maramica povećava rizik od alergija kod dece!

Hemikalije koje su prisutne u vlažnim maramicama uklanjanju gornji, zaštitni sloj kože te koža lako apsorbuje alergene. Na taj način stvara se pogodno tlo za alergije. Na to su posebno osetljiva deca čija koža ima veću moć apsorpcije.

Sve veća učestalost pojave dermatitisa i ekcema kod majki i dece dovodi se upravo u vezu sa vlažnim maramicama koje majke veoma često upotrebljavaju.

Takođe, uzrokuju i teška začepljenja kanalizacijskih sistema u gradovima. Mnogi ljudi vlažne maramice nakon upotrebe još uvijek bacaju u wc šolju, i ako je čak i na njihovom pakovanju naznačeno da se to ne sme raditi. Odbačene vlažne maramice u velikim gradovima često uzrokuju začepljenja kanalizacijskih sistema, što u stvari znači i velike troškove oko rešavanja ovog problema. Nisu biorazgradive, stoga opasno zagažuju naše okeane i okoliš. Na mnogim mestima u prirodi danas možete videti iskorišćene vlažne maramice. Budući da ih koristimo u ogromnom broju, one opasno ugrožavaju naš okoliš i životinjski svet.

Kada vlažne maramice stignu do mora i okeana, često ih progutaju morske životinje, poput kornjača, koje ih pomešaju sa meduzama. Kornjače nakon toga uginu jer više ne mogu da jedu. Vlažne maramice jednako su štetne kao plastika. Mogu sadržati više od 18 hemikalija.

Istraživanja sprovedena 2016. godine u Velikoj Britaniji otkrila su da je u vlažnim maramicama namenjenim deci prisutno više od 18 različitih hemikalija.
U njima se nalazi i opasni konzervans methylisothiazolinone, koji je još 2103. Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo glavnim alergenom.
Mnogi brendovi vlažnih maramica, među ostalim, sadrže fenoksietanol, koji se dovodi u vezu s pojavom ekcema, pa čak i respiratornih tegoba poput astme kod osoba koje ih koriste.

Vlažne maramice sadrže i propilen-glikol koji je namijenjen hidrataciji, a koji također može izazvati iritacije na koži.

Najčešće su izrađene od poliestera

Pre nego što posegnete za još jednom vlažnom maramicom, imajte na umu sljedeće: svaka ta maramica izrađena je od plastičnih vlakana i poliestera, materijala kojima su potrebni i vekovi da bi procesi raspadanja tek otpočeli.
Stoga, i nakon što završi u kanti za otpatke, još će jako dugo ostati na otpadu, u prirodi, moru…

Zamislite samo koliko je toga već odbačeno po višemilijonskim gradovima.

Umesto vlažnih maramica – prirodni sapun i obična voda

Kako biste održavali svoju higijenu ili higijenu svog deteta, upotrebljavajte blagi, prirodni sapun i toplu vodu. Takođe, nežnu dečju guzu možete brisati i gazom natopljnom u toploj vodi, te je nežno posuđiti mekanim peškirom.

Koristite li maramice za intimnu higijenu, umesto toga radije koristite bide – tako ćete maksimalno smanjiti rizik od prenošenja fekalnih bakterija.

Obratite pažnju na sastojke

Neka vas ne zavaraju reči koje su istaknute na pakovanju vlažnih maramica, poput „hipoalergene“, „za osetljivu kožu“, „dermatološki ispitane“ ili „bez mirisa“.
Istraživanja su pokazala da su to uglavnom marketinški trikovi.

Dakle, važno je samo ono što piše na poleđini, a to su sastojci. Vlažne maramice nisu bezazlene ni za vaše zdravlje, ni za zdravlje vašeg deteta, kao ni za okolinu, stoga neka ono zadnje mirisno pakovanje koje se krije u vašoj torbici, rancu ili kupatilu ostane zatvoreno.


Pročitaj prethodni

Koncert povodom proslave dana Muzičke škole „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Crveni krst Sremska Mitrovica organizuje dve akcije davanja krvi: Martinci Sremska Mitrovica

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian