Olivera Viktorović Đurašković režira Sterijinu Pokondirenu tikvu


Olivera Viktorović Đurašković režira Sterijinu Pokondirenu tikvu

Svako vreme ima svoju „pokondirenu tikvu“, pa tako i naše vreme ima „pokondirene tikve“ bilo da su one u muškom ili ženskom obliku, kaže Olivera Viktorović Đurašković. Ona u zaječarskom pozorištu režira Pokondirenu tikvu Jovana Sterije Popovića.


Za nju je Sterijina  Pokondirena tikva  pametna komedija iz koje se izvlači neko naravoučenije. Dok pozorište u kome ovaj komad postavlja na scenu odlikuje dobra pozorišna energija i dragoceni ansambl. Pokondirena tikva je žena, radnja se dešava u Vojvodini, ali kako to kaže rediteljka, sve je to “matrica po kojoj to može da se desi bilo gde. Bilo u Zaječaru, Negotinu, Kruševcu, Nišu, Beogradu, Subotici, Somboru, sasvim je svejedno”.

– Potpuno sam sigurna da su to svevremenske komedije. Prošle su tolike godine od smrti Nušića i Sterije, a njihove komedije i problemi koje tretiraju u njima su njihova iskustva iz onog vremena koja su na duhovit način prenesena na scenu. Sada se to isto dešava ali u nekom drugom pakovanju. Tako Fema i ministarki ima koliko hoćete. – smatra Olivera Viktorović Đurašković.

Olivera Viktorović Đurašković režira Sterijinu
Olivera Viktorović Đurašković režira Sterijinu Pokondirenu tikvu, foto: Zaječarsko pozorište

Uz nju na sceni zaječarskog teatra u ovom komadu će zaigrati  Nataša Petrović, Miloš Tanasković, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević, Predrag Grbić, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević. Rediteljka smatra da glumački ansambl u Zaječaru  ima finu podelu za Pokondirenu tikvu. I neki glumci  “koji su sada u naponu snage imaju prostora da se puste”.

Nije zadatak reditelja samo da aranžira stvari, već da izvuče iz glumaca ono što je najbolje za komad

– Jako mi je važno da svako od glumaca izvuče svoj maksimum, a moj zadatak je da ih navedem da se to desi. Nije zadatak reditelja samo da aranžira stvari, već da izvuče iz glumaca ono što je najbolje za komad. – ističe Olivera Viktorović Đurašković ne krijući zadovoljstvo što režira  Pokondirenu tikvu  u Zaječaru, gradu Zorana Radmilovića.

Prema njenim rečima Zaječar je grad teatarski vrlo značajan u Srbiji. Dok u pozorištu “Zoran Radmilović”  postoji  dragocen ansambl i  dobra pozorišna energija, koju je lično osetila prošle jeseni najpre asistirajući  Željku Hubaču kad je rađena monodrama Čučuk Stana, a potom i na “Danima Zorana Radmilovića”.

U zaječarskom pozorištu osim Pokondirene tikve priprema se i nova predstava za decu Lepotica i zver. I to po tekstu i u režiji Željka Hubača u kojoj igraju Viktorija Arsić, Miloš Đuričić, Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Jelena Rajić, Nataša Petrović i Branislav Mijatović. Lepotica i zver bi trebalo da bude izvedena na 11. Međunarodnom pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“  u drugoj polovini aprila ili početkom maja, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli. Probe novih komada zaječarskog teatra odvijaju se uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.

izvor: Danas


Pročitaj prethodni

„Piccolo Piano Talents“: Onlajn pijanističko takmičenje

Pročitaj sledeći

Šarena prolećna salata: I to iz vašeg dvorišta

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian