Održana je promocija knjige „Srpska vojska – ORUŽJE NAŠIH POBEDA 1914-1918“ autora Branislava V. Stankovića


 

U četvrtak 13. decembra 2018. godine u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ održana je promocija knjige „Srpska vojska – ORUŽJE NAŠIH POBEDA 1914-1918“.

 

Autor knjige Branislav V. Stanković se 30 godina bavi istraživanjem naoružanja Kneževine i Kraljevine Srbije. Jedan vek od završetka Velikog rata štampano je veliki broj knjiga koje govore o njemu sa različitih aspakata, ali jedino je ova knjiga obradila materijalno- tehnički faktor i ona je upravo ta karika koja je nedostajala sve ove godine da bi se stvorila celokupna slika o Prvom svetskom ratu.
Drugi deo knjige opisuje ratni put Srpske vojske od Cera do Dobrog Polja.

 

Branislav V. Stanković je koautor knjige „Bajoneti i borbeni noževi Srbije, Crne Gore i Jugoslavije“. Objavio je veliki broj stručnih radova iz oblasti naoružanja i vojne istorije u domaćim i stranim časopisima. Zaposlen je u Narodnom muzeju u Šapcu.

Na promociji su govorili: Miodrag Gajić, profesor istorije, Svetlanka Milutinović, kustos istoričar i recenzent knjige i Radovan Mirazović, slikar i teoretičar umetnosti, autor Branislav V. Stanković, Moravka Todić.
U muzičkom delu programa gosti su bili učenici Muzičke škole „Petar Krančević“ na čelu sa profesorkom Brankom Panić.

 

Ovo je drugo izdanje knjige koja je štampana u velikom formatu sa više stotina fotografija karti , crteža i tabela. Knjiga je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a u pripremi je izdanje na ruskom jeziku.

 

Opis: Knjiga je najdetaljnija studija pešadijskog naoružanja srpske vojske korištenog u Prvom svetskom ratu, koja je do sad objavljena kod nas ili u svetu.
Predstavljene su sve puške, bajoneti, ručne i tromblonske bombe, mitraljezi, revolveri i pištolji, službena municija.
Drugi deo knjige opisuje ratni put srpske vojske od Cera do Dobrog polja.
U prilogu knjige predstavljena su na sažet način i artiljerijska oruđa u naoružanju srpske vojske kao i nabavka municije za brzometne poljske topove.
Knjiga je velikog formata (280 x 205 mm), prošivena i sa tvrdim povezom, štampana na kunstdruku sa 442 stranice, više stotina dokumentarnih fotografija, karti i crteža kao i 72 table na kojima se nalazi blizu 400 kolor fotografija oružja i municije.

 


Pročitaj prethodni

Volim dane uoči praznika

Pročitaj sledeći

Školski dan u Biblioteci

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian