Održana je 5. Fijakerijada u Laćarku


Juče, 7. jula 2019. godine održana je peta po redu Fijakerijada u Laćarku.

Manifestacija je počela defileom učesnika, nakon koga smo uživali u kulturno-umetničkom programu u kome je učestovao folklorni ansambl KUD-a Bosut, a muzički deo programa su činile Olivera Olja Jelkić i KvinTete, sa originalnom himnom prve Laćaračke fijakerijade pod nazivom Fijaker luta.

-„Želja nam je da podignemo kulturni nivo našeg sela, te da ovo postane tradicija Laćarka. Važno nam je da naša deca uživaju u ovome svake godine, te da znaju da kakva nam je bila i prošlost, i to da je konj služio kako za sve poslove, tako je i najveći čovekov prijatelj. “ reči su Luke Teodosića, jednog od organizatora.

U takmičarskom delu programa učestvovalo je oko 40 zaprega, od kojih je za četvoropreg prvo mesto osvojio Predrag Kaluđerović iz Čačka. U reviji je bilo 13 dece, od kojih su svi dobili nagradu.

Najboljeg pastuva imao je Siniša Teodorović iz Male Remete. Najmlađi par konja imao je Miloš Šicar iz Bačinaca, a najmlađu kobilu je imao Boško Vasiljević iz Laćarka.

Nagrađeni su i mlađi takmičari, kao buduće nade Laćaračkog konjičkog sporta, a to su Nikola Korica iz Laćarka i Nikola Lazić iz Šida. U reviji je pobedio Siniša Teodorović, 2. mesto Ranko Popović iz Sremske Mitrovice, a 3. meste je osvojio Đorđe Žegarac iz Šašinaca.

U dvopregu: 1. Miloš Plavšić (Dobanovci), 2. Miroslav Ušćebrka (Pećinci) i 3. Dušan Živančević (Dobanovci).

Deca kapije: 1. Vladimir Vasić (Pećinci), 2. Dejan Marijanović. U memorijalu Dejana Ozimkovića učestovalo je 5 zaprega, od kojih je pobedio Miloš Plavšić.

Sva udruženja žena iz Laćarka, kao i Udruženja žena iz Dvorova i Ilinci, su posebno podržala manifestaciju punim štandovima svojih ručnih radova, te ukusnim đakonijama koje su spremile za posetioce. Svoje umetničke i ručne radove su izložile i Živka Suvić i Vladislava Belanović Šević iz Sremske Mitrovice, kao i Ružica Subotić iz Šida.

U božanstvenim vinima i rakijama uživali smo zahvaljujući Aleksu Bermetu, a u proizvode od meda i voća degustirali smo zahvaljujući Bizzzi Bee. Miris prirodnih sapuna, kao i radova od drveta mešali su se i pratili su putanju od preko 20 štandova.

Ovogodišnja manifestacija održala se u organizaciji Luke Teodosića, Ljubitelja konja i MZ Laćarak, uz veliku podršku Grada Sremska Mitrovica, sponozora i prijatelja, te iako je odziv učesnika ove godine bio manji nego prošle zbog žetve, najavljenog nevremena i tri uporedna dešavanja, meštani su svakako imali priliku da uživaju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Učesnicima su sponzori velikodušno obezbedili piće i hranu za konje, a deci i smokije i bedževe.

foto: Estika Esti Derniković


Pročitaj prethodni

Predstava „Žene iz Troje“ u Vili „Stanković“ u Čortanovcima

Pročitaj sledeći

„Mladi duh Evrope“ na Festivalu evropskog filma Palić

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian