Sinoć otvorena izložba Istorijskog arhiva „Srem” i Sanje Ribić Milivojević u Ruskom domu


Sinoć je otvorena izložba „Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici”, zajedno sa izložbom „Srećnih ogledala” autorke Sanje Ribić Milivojević, u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski dom”.

Brojnoj publici obratili su se Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem” i dr Nenad Ninković, profesor na odseku za istoriju Filozofkog fakulteta u Novom Sadu.

„Ostavili su nemerljiv trag u našoj kulturi, pogotovo u prosveti i arhitekturi u Sremu, i zato smo hteli na ovaj način i da upoznamo naše građanstvo sa doprinosom Rusa našoj kulturi i tradiciji.” kaže Dejan Umetić.

Na otvaranju posetiocima su se obratili i Vasilije Galaktionov, zamenik direktora Ruskog doma i Aleksandar Konanihin, prvi savetnik ruske ambasade i ataše za kulturu.

Izložbu je organizovao Ruski dom povodom stogodišnjice emigracije Rusa na područje Srema, a preuzeta je od Istorijskog arhiva „Srem” i Muzeja Vojvodine.

Svi posetioci u Ruskom domu posmatrali su svoj odraz u Srećnim ogledalima autorke Sanje Ribić Milivojević. Pored toga što su bili u prilici da pročitaju i upoznaju se sa jednim delom naše istorije, mogli su i svoju sreću da zabeleže selfijem u ogledalu.

„Priprema za ovu izložbu je trajala otprilike dve godine, tada sam nekako počela i da sanjam o izložbi u Ruskom domu, i ne kaže naš narod bez razloga: Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari!” kaže Sanja Ribić Milivojević, uz poruku da početak svačije potrage za srećom u stvari i treba da bude odraz u ogledalu.

Nakon svečanog otvaranja uživali smo u predstavi „Tamo daleko ”, u izvođenju Pozorišta „Dobrica Milutinović”, iz Sremske Mitrovice u koprodukciji sa Slovačkim pozorištem VHV”, iz Stare Pazove.
Radnja predstave se odvija u vremenu Velikog rata. Tekst je pisao Vladimir Hurban Vladimirov a režirao je Miroslav Benka.

U muzičkom delu programa učestvovale su učenice Muzičke škole „Petar Krančević“ Darja Maksimočeva i Tara Vukadinović, iz Sremske Mitrovice.

foto: Iva Milošević


Pročitaj prethodni

Suve smokve i maslinovo ulje: Pomozite svom telu da vrati energiju

Pročitaj sledeći

Degustacija vina povodom Svetog Trifuna u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian