Neophodno je u svom domu da imate – Kantarionovo ulje! Evo i zašto…


Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cveta. Ova lekovita biljka raste uz ivice šuma, u dolinama, livadama i uz žbunje, a cveta tokom celog leta. U julu kantarion najviše cveta i tada ga je najlakše nabrati.

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je lekovitost širokog spektra. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) delovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Ako imate problema s kožom, ili ste izgoreli na suncu, kantarionovo ulje biće odličan izbor za negu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično i nije pogodno za sunčanje. Najbolje je da ga koristite u večernjim satima kada se nema sunca. Možete da ga nanesete na sve vrste rana, posebno na opekotine.

Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja, pa se preporučuje i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.

Koristi se i kod menstrualnih grčeva te za ublažavanje bolova u mišićima. Još će biti efikasnije ako istovremeno pijete i čaj od kantariona.

Kako napraviti ulje?

Litar hladno presovanog ulja (na primer maslinovog) sipajte u providnu staklenu flašu i dodajte 100 g kantariona. Flašu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na sunčanom mestu 40 dana kako bi cvetovi otpustili ulje. Dobijenu tamnocrvenu tečnost potom dobro procedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvetove. Čuvajte u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.


Pročitaj prethodni

Imate problema sa nesanicom? Nudimo vam jednominutno rešenje da spavate kao beba!

Pročitaj sledeći

Predstava Isidore Bjelice pod nazivom „Šta ostaje posle zanosa?“ u Šidu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian