Nekoliko načina da se rešite zapušenog nosa


 

Bilo da je uzrok zapušenog nosa prehlada, grip ili alergija, sigurno je jedno: želimo se rešiti što pre tog neprijatnog osećaja. Često nesvesno otežamo sebi, jer disanje preusmerimo na usta, a to dovodi do suvog grla i kašlja.

Mi vam preporučujemo nekoliko načina da se uspešno rešite ovog problema bez preteranog napora:

 

1. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu i nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Zbog topline radijatora, tečnost će početi da isparava i udisaće te lekovitu paru dok spavate. Kamilica odlično deluje protiv upale sinusa.

 

2. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene vene u nosu i sinusima te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

 

3. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač zraka, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje suđa iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

 

4. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s jagodicama ostalih prstiju.

 

5. Ispirajte sinuse redovno

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

 

6. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

 

7. Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, posebno ako uzimate neke lekove.

 

Bilo bi dobro i da uključite začinjenu i ljutu hranu u ishranu, jer i ona deluje protiv zapušenih sinusa i sporednih nosnih šupljina. Pored toga, možete da držite na čelu morsku so, zagrejanu na 40 stepeni i umotanu u maramicu.

 

Još jedan trik koji će vam pomoći da otpušite nos:

  1. Prvi korak – stavite jezik na nepce i pritisnite dobro, napravite pokret kao da hoćete da uvučete jezik u grlo, ali zbog pritiska on ostaje uz nepce.
  2. Drugi korak – stavite palac na tačku koja se nalazi tačno između obrva.
  3. Treći korak – pritisnite prstom tačku između obrva. Pritisak treba da bude prilično jak, a u isto vreme učinite opisani pokret jezikom, sve to u trajanju od 30 sekundi.
  4. Nos bi trebalo odmah da procuri i sinusi se oslobode nagomilane sluzi. Prilikom ove vežbe, kosti oko sporednih nosnih šupljina se malo pomeraju i tako oslobađaju kanale.

 


Pročitaj prethodni

Književno veče Violete Aleksić u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Premijera predstave „Tamo, daleko“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian