Neke dobre vesti: Patuljasti oposumi ipak nisu izumrli


Neke dobre vesti stižu nam iz Australije!

Smatralo se da su ovi sitni i uvek tako retki pigmejski (patuljasti) oposumi izumrli nakon smrtonosnog požara koji je početkom ove godine harao Australijom.


U najboljem zapletu 2020. godine, ponovo su otkriveni! Delikatna mala stvorenja pronašla je australijska zaštitna grupa Ostrvo Kengura za divlje životinje. I to kao deo ogromnih napora na oporavku koji su usledili nakon ogromnih i dugotrajnih požara.

Iako izgledom više podseća na činčilu nego na kengura, pigmejski oposum pripada porodici torbara. U toj grupi su još i tasmanijski đavo, vombat i koala. Sićušni sisar težak od 10 do 45 grama živi u Australiji, Novoj Gvineji i Indoneziji. Tokom zime se mali oposum savije u klupko, pokrije oči i uši i započinje hibernaciju. U ovom periodu, on ne mora da jede, već hranjive materije crpi iz masnoće u svom repu.

Ogromni požari pogodili su Australiju prošlog leta, prekrivši veliki deo teritorije i usmrtivši najmanje 33 ljudi.

Sisari, gmizavci, ptice i žabe stradali su u požaru ili usled gubitka staništa.

Na vrhuncu krize u januaru, naučnici procenili da je samo u državama Novi Južni Vels i Viktorija stradalo 1.25 milijardi životinja.

Ali novije procene pokrivaju veće oblasti. Oko 11.46 miliona hektara – što je veličina Engleske – spaljeno je u periodu od septembra do februara.

Australijska vlada je u februaru identifikovala 113 životinjskih vrsta kojima je „hitno potrebna pomoć“ nakon požara.

Skoro sve životinje sa liste su u ostale bez najmanje 30 odsto staništa u šumama i pašnjacima na jugu i istoku Australije.

Neke dobre vesti: Patuljasti oposumi
Neke dobre vesti: Patuljasti oposumi, foto: Nacionalna geografija

Pročitaj prethodni

4 preparata koja su spas tokom hemioterapije

Pročitaj sledeći

Besplatna podela sadnica: Sutra na teritoriji opštine Irig

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − six =

sr_RSSerbian