Negativne misli – negativan život: 5 načina da očistite svoj um


Negativne misli često truju naše živote. Međutim, oni imaju moć nad nama samo dok im to sami dozvoljavamo.

Negativne misli nemaju apsolutno nikakve veze sa vašom ličnosti. Toksične, negativne misli ne oličavaju vašu ličnost i vaš karakter, i sigurno ne mogu da odrede vašu sudbinu… Osim, naravno, ako im sami to ne dozvolite.Mi, i samo mi jačamo negativne misli – i nažalost, to radimo previše često. Tim štetimo sebi, a zbog čega?

 „Čak i vaš najgori neprijatelj ne može vam naštetiti kao vaše neobuzdane misli“ rekao je Buda jednom.


Obratite pažnju na reč neobuzdane. Ponekad negativne misli kao da su u dubini našeg uma, čekaju najmanju šansu da izbiju na površinu. Zato je svesna promena perspektive ili misaono restrukturiranje toliko važno za sve nas.

Dr Alis Bojs, bivši klinički psiholog i autor knjige „Alatke protiv anksioznosti“opisuje misaono restrukturiranje kao ključni element kogntivno-bihejvioralne terapije (KBT). Alis smatra da je to jedan od najefikasnijih oblika kompleksne psihoterapije.

Ali da biste naučili misaono restrukturiranje, čak ne morate da učestvujete u KBT – rado ćemo vas naučiti osnovama ove tehnike. Naravno, ovo su samo osnove i neće vas učiniti ekspertom, ali nakon čitanja članka ćete znati i biti u mogućnosti da učinite nešto više nego pre.Evo 5 načina da s voje negativne misli sagledate iz drugogo ugla

1. Posmatrajte svoje misli 

Zauzmite prijatnu poziciju iza vašeg uma i samo gledajte negativne misli. Zamislite da posmatrate pticu koja širi krila na krovu kuće naspram vas.

Negativne misli, po pravilu, predstavljaju proizvod iskrivljenog mišljenja ili iracionalnih misaonih obrasca. Nedavno je ovaj pristup toksičnim mislima preovladao među psiholozima i psihijatrima širom sveta. Da biste se oslobodili negativnih misli, ne treba vam psihoterapija ili lekovi – samo ih posmatrajte, ubrzo ćete se uveriti da one nestaju bez traga.

2. Pokušajte da se ne kačite za jedan te isti problem

Dugo razmatranje i doživljavanje u mislima jednog te istog problema je uzaludno gubljenje vremena i energije, takođe to je i siguran način da se ispuni um nepotrebnim mislima, odvlačeći pažnju od glavnog.

Pristup rešavanju problema po principu: „Ako dugo razmišljam o ovom problemu, možda će nestati ili rešiti“, jednostavno ne radi. Ako paralelno sa razmatranjem problema ne budete naprezali čeoni režanj vašeg mozga, drugim riečima, delovali pokušavajući da rešite problem, sva ta razmatranja neće ništa doneti.

Kako možete promeniti te misli, da biste ih usmerili na pozitivan kanal? Možemo ponuditi sledeći pristup:

  • Nacrtajte na papiru tabelu od dve kolone. U prvoj koloni pišite Misli, a u drugoj Rešenja.
  • Kada uhvatite sebe da se besciljno kačite za neki problem, zapišite vreme kada ste to primetili, zapišite misli o problemu, a zatim pokušati da napišete nešto konstruktivno u koloni rešenje.
  • Na kraju dana / nedelje / meseca, izbrojite koliko puta su vam se pojavile takve misli, i koliko puta ste uspeli da stvorite rešenja za te misli.

Da li ste uspeli da uradite nešto konstruktivno tokom razmišljanja o problemu? Ako ne, ponovo pročitajte prvi paragraf.

3. Jasno identifikujte činjenice

Još jedan način da pogledate svoje misli s druge strane je trezveno gledati na činjenice na kojima se zasnivaju.

Na primer, ako stalno hvatate sebe da mislite da večno nemate novca, pokušajte da shvatite da li je to zaista tako i da pronađete rešenje ako je to potrebno.

Uzmite još jedan list papira i ponovo nacrtajte na njemu tabelu od dve kolone. U prvoj koloni, pišite činjenice koje potvrđuju problem. U ovom slučaju, činjenica da večno nemate novca je stanje vaših bankovnih računa, činjenice da stalno pozajmljujete od prijatelja, i tako dalje. U drugoj koloni pišite činjenice koje dokazuju suprotno – na primer, činjenica da imate kuću, ne idite u krevet gladni…

Kako vam to može pomoći? Pogledajte kompletiranu tabelu. Da li možete sa 100% sigurnošću reći da večno nemate novca? Ako jeste, šta nameravate da radite povodom toga? Možda treba početi sa sastavljanjem porodičnog budžeta i ograničenjima u potrošnji?

4. Spustite se sa oblaka na zemlju, svesno živite

Pričali smo o novčanim problemima – sada je vreme da započnemo razgovor o zemaljskom, realističnom pristupu životu.

Trostruki šampion triatlona i naučnik Kristofer Bergland smatra da je izvlačenje glave iz oblaka i početak življenja u trenutku mnogo lakše nego što većina ljudi misli. Bergland opisuje svoj put ka stanju svesnosti u tri koraka.

Zaustavi se.

Udahni.

Razmisli o svojim mislima.

Ova jednostavna tehnika će vam omogućiti da budete spokojni, skoncentrisani i izbalansirani tokom čitavog dana.

Za one koji žele ozbiljnije istražiti ovo pitanje, postoje ozbiljnije meditacije i tehnike koje pomažu u postizanju svesnosti, poput Transcedentalne meditacije.

5. Osvestite snagu nepostojanosti i neutralnosti

Već smo pričati o tome, ali možda treba ponoviti: negativne misli su nestabilne i nepostojane i nemaju moć nad vama, osim one koju ste im sami dali.

Nije bitno koliko je crna misao koja je posetila vaš um – zapamtite šta smo vam rekli. Možete čak stvoriti i ponavljati mantru: Ovo je negativna misao. Ja ću je gledati, ali neću dozvoliti da me podčini – ipak će ona uskoro proći.

Jedan od sjajnih načina da se demonstrira bespomoćnost negativnih misli je prebaciti se na nešto pozitivno. Radite nešto što jednostavno ne ostavlja mesta za negativne misli.Želimo vam sreću, mir, ljubavi prema sebi i samopoštovanje.


Pročitaj prethodni

Otkrijte višestruka dejstva Pantenol kreme…

Pročitaj sledeći

Međunarodni dan maternjeg jezika: Olivera Olja Jelkić i „Ludvig“ u Budimpešti

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian