Naš saveznik u borbi protiv mnogih bolesti: REN, začinska i lekovita biljka


U narodnoj medicini ren se od davnina koristi kao sredstvo za jačanje organizma i lečenje skoro nepreglednog broja bolesti. Nakon što se otkrilo njegovo snažno antibiotsko delovanje slično penicilinu, kao i sposobnost obnavljanja korisnih bakterija u crevima, ren je počeo da interesuje i nauku i službenu medicinu.

Ren (Armoracia rusticana) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Poreklom je iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a danas je rasprostranjen po celom svetu. Samoniklo raste na vlažnim mestima, a kao začinska biljka često se uzgaja u baštama i na poljima. Od davnina je cenjen kao lekovita biljka.

Magična moć

U srednjem veku ren se koristio za lečenje čitavog niza bolesti, a najčešće brodske bolesti, bolesti jetre i žuči, te upale debelog creva. U zapisima iz 1548. godine engleski botaničar i travar William Turner nazvao je ren „crvena broskva (koraba)˝, a svoj današnji naziv ren je dobio 1579. godine u Gerardovom herbarijumu. Osim toga, uzgoj rena kao kultivisane biljke ne seže daleko u istoriju.

Prema starom verovanju, komadić rena  u džepu ili novčaniku predstavljao je zaštitu od veštica i bolesnih pasa, a trebao je i osigurati da novčanik nikada ne ostane prazan. Majke su protiv temperature deci kačile oko vrata 72 tanka koluta rena, a ako bi list hrena u bašti pobeleo, verovalo se da će u familiji neko umreti. Tri komadića rena, pojedena na belo, trebalo je da osiguraju dobro zdravlje tokom cele godine, te pruže zaštitu protiv nesvestice.

 Lek i začin

U lekovite svrhe mogu se upotrebljavati listovi i koren rena, no najčešće se upotrebljava koren. Ren sadrži niz visokovrednih materija, između ostalog gorušičino ulje s glikozidima koje deluje nadražujuće i istovremeno ima antibakterijsko delovanje. Osim toga, ren sadrži šećer, vitamine B1, B2 i B6, sumpor, silicijum, kalcijum i gvožđe, a obiluje i kalijumom i vitaminom C. Koren i listovi rena sadrže više od 100 mg vitamina C, zahvaljujući kome je prehrana bogata renom, izvrsna protiv umora.

Iako je pre svega lekovita biljka, ren u prevelikim količinama može biti štetan. Zbog oštrih materija koje sadrži, a koje nadražuju kožu i sluzokožu, prevelike količine rena mogu uzrokovati nadražaj bubrega, želuca i creva. Kod osoba osetljivog ili bolesnog želuca ren može uzrokovati povraćanje, a kod jako osetljivih osoba čak i alergijsku reakciju.

U brojnim zemljama hren je omiljeni začin i nezaobilazni sastojak svake gurmanske kuhinje. Osim što potiče apetit, hren pospješuje probavu, posebno masne hrane, pa je vrlo traženi dodatak uz mesna jela. Osim korijena hrena, u kulinarske svrhe mogu se koristiti i mladi listovi hrena. Blagog su ukusa pa se mogu pripremati kao salata ili dodavati raznim jelima i sendvičima.

Svež koren rena najčešće se koristi narendan. Sveže narendan može se poslužiti kao prilog sam ili pomešan sa narendanom jabukom koja ublažava njegov oštar ukus.

Osim toga, narendani ren osnova je mnogih soseva na bazi milerama i pavlake, majoneza ili senfa. Važno je znati da soseve sa renom ne treba dugo kuvati da ne ispare eterična ulja koja su zaslužna za njegov ljuti ukus.

Lekovita svojstva rena

 • Dezinfikuje i smiruje upalu sluzokože usta i desni.
 • Dezinfikuje, smiruje kašalj, pospešuje iskašljavanje te pomaže kod prehlade, gripa, grlobolje, upale sinusa, bronhitisa, astme i upale pluća.
 • Jača srce, te pomaže kod ubrzanog i nepravilnog rada srca, čisti krv i jača imuni sistem.
 • Sprečava začepljenje krvnih sudova.
 • Podstiče apetit i pospešuje metabolizam.
 • Ublažava grčeve i bolove želuca, te pomaže kod čira na želucu.
 • Dezinfikuje creva i obnavlja crevnu floru.
 • Pospešuje bolji rad jetre i izlučivanja žuči.
 • Pospešuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, dezinfikuje bešiku i mokraćne kanale, te pomaže kod vodene bolesti kao i kod bubrežnog i mokraćnog peska i kamenca.
 • Ublažava bolove kod reume, artritisa i gihta.
 • Dezinfikuje i pospešuje zaceljivanje rana, te pomaže kod akni, čireva, opeklina od sunca i sunčanih pega.

Pročitaj prethodni

Predstavljanje knjige „Priče ravnice” u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Lekovito ulje lovora – zdravstvena svojstva i recept za pripremu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian