Sirup od koprive: Narodni lek protiv anemije


Kopriva spada među najzdravije biljke na našim prostorima i veoma je dostupna u prirodi.

Najprepoznatljivija karakteristika ove biljke su cvetovi i listovi prekriveni žarnicama, sa neuglednim zelenim cvetom i srcolikim listovima i ubraja se u jednu od najcenjenijih lekovitih biljaka. Stari Grci i Egipćani su koristili koprivu za masažu protiv reumatskih bolova i artritisa, a Rimljani kao hranu i lek. Interesantno je da su je ljudi još u bronzanom dobu koristili za pravljenje tkanina. U istu svrhu korišćena je i za nemačke uniforme u I svetskom ratu. Najčešće se koriste list i koren koprive u prehrambene svrhe, dok u industriji proizvodnje boja koren je našao primenu za dobijanje žute boje.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa. Bogatstvo ovim mineralom čini je najboljim prirodnim lekom protiv anemije, smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna krvarenja i prečišćava krv.

Ukoliko želite da je berete i pripremite ovaj recept, savetujemo vam da to uradite negde na livadama u prirodi, dalje od grada, industrije…
U nastavku Srem(č)ica daje recept za sirup od koprive koji je vrlo jednostavno napraviti:

Potrebni sastojci:

  • 40 vrhova koprive, po mogućnosti mlade biljke da budu
  • 1kg šećera
  • 3l vode
  • 5 limuna

Priprema: Kada berete koprivu, treba da pazite da uberete samo njen vrh, te tri lista ispod toga, a nikako nemojte ubirati celu biljku. Kada ste ubrali, operite je dobro, nekoliko puta. Limun prvo dobro oprati, pa iseći na kriške te dodati u hladnu vodu, pa u isto dodajte i koprivu.

Posudu poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi barem 24 sata. Nakon 24 sata, promešajte posudu i dodajte šećer i mešajte malo duže dok se šećer ne otopi u potpunosti. Vaša smesa je gotova, prespite je u tegle, zatvorite i čuvajte u frižideru.


Pročitaj prethodni

Protezanje – obavezan deo jutarnje rutine

Pročitaj sledeći

Mjuzikl „Kiss“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian