Najbolja mentalna vežba: Samo dva koraka do mirne luke


Najbolja mentalna vežba: Psiholog Rajan Niemiec ovu vežbu naziva Pauza svesnosti. Ovu vežbu čine dva jednostavna koraka, a potrebno vam je samo 10-15 sekundi.


„Živi u trenutku”, „Trenutak po trenutak”, „Samo diši”, „Budi sada i ovde”, „Suoči se sa svojim problemima” – Ko još nije čuo ove „budi sabran i svestan” koncepte samopomoći?

Dakle, pitanje je šta tačno učiniti kada se nađete u stresnom trenutku? Onda kada bi trebalo da dajemo sve od sebe, da se potrudimo da ostvarimo dobre rezultate… Ili se samo smiriti, spustiti loptu, opustiti se… To može biti bilo koja situacija – od gužve u saobraćaju do važnog ispita ili poslovnog sastanka.

Psiholog Rajan Niemiec nam predstavlja vežbu pod nazivom Pauza svesnosti. Čine je dva koraka:

  • Zastanite i usresredite se na svoje udahe i izdahe oko 10-15 sekundi
  • Završite pitanjem: Koje svoje najbolje osobine ću sada ispoljiti?
foto: nature connection world
Najbolja mentalna vežba, foto: nature connection world
Zašto je ova vežba efektna?

Kratka je. Ljudi vole kratke vežbe svesnosti i svi mogu izdvojiti 10-15 sekundi na dan. Pauza svesnosti vas uvodi u trenutak i daje vam zaduženje da date najbolje od sebe… bez obzira što trenutno radite.

Priprema vas da budete najbolja verzija sebe, da budete spremni za teške trenutke, da izdržite stres i da pokažete svoje najbolje osobine slobodnije.

Dokazano ima efekta. Ova vežba priziva ono najbolje u vama. Fokusirate se na nešto pozitivno i bude vam jasno što je najvažnije u danom trenutku.

Ovakva pauza znači posebno u momentima besa, zaustavlja afekat i dozvoljava vam da se zaista zapitate: da li stvarno želim burno da reagujem? A, najčešće je odgovor ne.


Pročitaj prethodni

Dunja, voćka jeseni: Njene semenke su spas za želudac

Pročitaj sledeći

Da li ima koristi od spavanja sa upaljenim svetlom?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian