Nagrada „Gorki list“ za novi film Darka Bajića


Nagrada „Gorki list“ za novi film Darka Bajića: „Ime naroda“ najbolji prema mišljenju publike Festivala evropskog filma Palić

„Ime naroda“, film reditelja Darka Bajića, prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa, dobitnik je Gorki list nagrade publike ovogodišnjeg 27. Festivala evropskog filma Palić.


Reč je o istorijskoj sagi o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Kao jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić. Milica je istinska heroina u istoriji srpskog naroda i jedna od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena. Film je premijerno prikazan upravo na Paliću.

Glasanjem za najbolji film i dodelom Gorki list nagrade ostvarenju „Ime naroda“ posetioci su ove godine po peti put preuzeli važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ tj. onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina.

darko bajic
Nagrada „Gorki list“ za novi film Darka Bajića, foto: opcija

Ova nagrada uspostavljena je kao rezultata partnerstva i 22 godine duge saradnje Gorkog lista i Festivala. Kao i činjenice da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija. Među laueratima ove nagrade nalaze se filmovi “Ubica čistog srca“ reditelja  Atile Tila, „Na duši i telu“ rediteljke Ildike Enedi, “Devojke“, kao i francusko ostvarenje „Jadnici” reditelja Lađ Lija.


Pročitaj prethodni

Svečanom ceremonijom zatvoren je 27. Festival evropskog filma Palić

Pročitaj sledeći

Nega kože tokom hemioterapije: Olakšajte sebi ovaj proces

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 15 =

sr_RSSerbian