Mitrovčanke na VII Međunarodnom festivalu zanata i umetnosti u Bugarskoj


Na VII Međunarodnom festivalu zanata i umetnosti u Orešaku, u Bugarskoj dostojno je predstavljena Sremska Mitrovica i Srbija, po prvi put izlaganjem Srećnih ogledala Sanje Ribić Milivojević i šešira Snežane Kovačević.

Mitrovčanke su bile u prilici da predstavljaju svoj grad i zemlju zahvaljujući sporazumu o saradnji koji je potpisan 2018. godine u Sremskoj Mitrovici između „Književne zajednice Sremska Mitrovica“, Srbija čija je predsednica Mirjana Marković i „Udruženja odbora za bratimljenje“ – Trojan, Bugarska, čija je predsednica Veselina Popova.

Na festivalu su učestvovali majstori zanata iz Bugarske, Indije, Kine, Maroka, Turske, Rusije, Srbije, Japana, Palestine, Alžira, Poljske, Irana i Libana

Prisutne goste, diplomate, ambasadore, predstavnike pojedinih gradova, umetnike i mnogobrojne posetioce je pozdravila Donka Mihailova, predsednica opštine Trojan, ističući da je raduje što na festivalu koji podržava grad Trojan učestvuje toliki broj zemalja.

Direktor festivala Ivan Čakarov se takođe obratio prisutnima srećan što je Kulturni centar u Orešaku stecište multikulturalnosti i što su se okupili raznovrsni majstori zanata i umetnici da predstave svoje rukotvorine i umetnička dela.

Nakon otvaranja festivala zvaničnici, mediji i posetioci su posetili štandove na kojima su učesnici festivala demonstrirali izradu svojih rukotvorina i umetničkih dela.

Na štandu Srbija, Mirjana Marković predstavnik delegacije iz Sremske Mitrovice, istakla je da divnu saradnju sa „Udruženjem za bratimljenje Trojan“ i gospođi Veselini Popovoj i zahvalnost što je Sremska Mitrovica prisutna na festivalu. Dodala je da joj je drago što nekadašnji carski grad Sirmijum ima šta da pokaže i da se saradnja između ova dva udruženja i dva grada nastavlja u cilju približavanja dva naroda i dve kulture.

Srbija je po prvi put učestvovala na Međunarodnom festivalu zanata i umetnosti u Orešaku predstavljanjem Srećnih ogledala umetnice Sanje Ribić Milivojević i šešira umetnice Snežane Kovačević iz Sremske Mitrovice. Obe umetnice su imale prilike da na mnogobrojnim samostalnim izložbama predstave svoj rad i festival u Orešaku je potvrdio da Srećna ogledala i šeširi privlače pažnju kako posetilaca, tako i medija i zvaničnika.

Sve ovo je potvrda da kultura i umetnost uvek pronađu pravi put da pokažu svoje stvaralaštvo i u to ime saradnja između dva udruženja, Trojana i Sremske Mitrovice nek se produbljuje na radost svih nas.

Mirjana Marković


Pročitaj prethodni

Čajevi od komorača: Kako ih spremiti i za šta se koriste

Pročitaj sledeći

Postpraznični detoks: Kako izbaciti višak tečnosti

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 6 =

sr_RSSerbian